Taliban rykker tættere på hovedstaden: 'Kabul føles mere og mere som en isoleret ø'

Militante befinder sig nu få kilometer fra den afghanske hovedstad.

Titusinder af afghanere estimeres at have flygtet til Kabul i den seneste tid. Men Taliban befinder sig nu ganske tæt på hovedstaden. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Den seneste uges tid har afghanske provinshovedstæder faldet som dominobrikker, mens Taliban fortsætter med at storme frem.

Den militante bevægelse har på få dage fået fuld eller delvis kontrol med omkring halvdelen af landets 34 provinser. I går erobrede Taliban flere provinshovedstæder, mens der i skrivende stund kæmpes om flere provinser nær hovedstaden, Kabul.

- Situationen er meget tilspidset, fortæller DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der befinder sig i den afghanske hovedstad.

- Jeg vågnede op her til morgen med meldinger om, at Taliban nu har indtaget provinshovedstaden Maidan Shar, som blot ligger en halv times kørsel fra Kabul, siger hun.

- Derfra kan de sådan set køre lige ind i Kabul, hvis det er det, de ønsker. Kabul føles mere og mere som en isoleret ø.

Ifølge nyhedsbureauet AP er Taliban lige nu i kamp mod regeringsstyrker blot 11 kilometer syd for Kabul.

Afkoblet præsident

For kort tid siden holdt Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, en tv-tale for nationen.

- I den nuværende situation er en genmobilisering af vores sikkerheds- og forsvarsstyrker vores højeste prioritet, lød det blandt andet fra præsidenten.

Præsident Ghani hyldede blandt andet de "modige" sikkerhedsstyrker, der har forsøgt at forsvare byer fra Taliban, beretter BBC.

- Men han taler altså i en situation, hvor Taliban står lige uden for Kabul, og mange byer er faldet inden for ganske kort tid, siger Puk Damsgård.

- Så det virkede på afghanere, som jeg har talt med, som om, at han var en smule, hvis ikke meget, afkoblet virkeligheden, lyder det fra korrespondenten, der siger, at landets ledelse virker meget langt fra mange afghanere i den nuværende situation.

- Det virker ikke realistisk. Det virker som alt for sent og alt for lidt. Det virker helt ude af den nuværende kontekst at sige som han gør i denne besked til den afghanske befolkning.

Begrænset modstand

Den hastighed, som Talibans fremmarch er foregået i, er kommet bag på flere. Og det lader til, at den bliver hjulpet på vej af begrænset modstand fra de afghanske sikkerhedsstyrker.

- Taliban møder ikke så meget modstand. I flere provinshovedstæder ser vi, at hæren, guvernørerne og lokaladministrationen i stedet vælger at overgive sig og overhænde byerne til Taliban, siger korrespondenten.

- Selvfølgelig er der kampe nogle steder, men vi så for eksempel i Kandahar, at på trods af hjælp fra amerikanske luftangreb, så ændrede det ikke situationen nok til, at det gjorde en forskel, siger Puk Damsgård om Talibans erobring af Afghanistans næststørste by i går.

- Så vi ser simpelthen, at hæren falder fra hinanden, og man overgiver byerne. I det store billede er det nok en god idé i forhold til at undgå civile ofre og kampe inde blandt befolkningerne, der bor i byerne, siger hun og påpeger, at den afghanske hær er faldet fra hinanden hurtigere end forudset.

Helmand-provinsen ligger i det sydvestlige Afghanistan cirka 700 kilometer væk fra Kabul.

- Det, vi ser, har nok ligget i kortene, men at det skulle ske så hurtigt, det overrasker selvfølgelig rigtig mange, siger Puk Damsgård.

Hun peger på, at Taliban blandt andet har haft succes med at aktivere lokale Taliban-krigere rundt omkring i Afghanistan, og derfor ikke som en traditionel hær har skullet transportere soldater rundt i hele landet.

- Så det er blandt andet derfor, det er enormt svært at dæmme op for, og så har de også støtte fra mange afghanere ude i landområderne.

Amerikanske tropper ankommer

Mens titusinder af afghanere de seneste uger er flygtet til Kabul for at komme i sikkerhed, så breder frygten sig for, at hovedstaden snart falder. Det har fået flere vestlige lande til at sætte gang i evakueringer.

Det gælder blandt andet USA, der sender 3.000 soldater til Kabul for at få evakueret store dele af landets ambassadepersonale samt afghanere, der har arbejdet for amerikanerne.

De første amerikanske soldater er ankommet til hovedstaden, skriver The Guardian, der peger på, at militante har slået lejr blot 50 kilometer fra Kabul.

Ifølge avisen har de amerikanske ambassadefolk fået besked på at gå i gang med at destruere dokumenter med følsomme oplysninger.

Meldingen fra John Kirby, talsmand for Pentagon, er, at de første tropper bør være på plads i morgen, og at de vil kunne evakuere tusinder af personer om dagen.

Amerikanerne forventer snart at påbegynde evakueringen af blandt andet ambassadefolk (Arkivfoto). (Foto: © Sajjad Hussain, Ritzau Scanpix)

Derudover flytter amerikanerne op mod 5.000 soldater til baser i Qatar i tilfælde af, at amerikanerne har brug for flere end de planlagte 3.000 soldater til evakueringsopgaven.

Storbritannien har ligeledes meldt ud, at man sender 600 soldater afsted for at hjælpe britiske statsborgere ud af det krigshærgede land.

Den forværrede sikkerhedssituation fik i går Danmark til midlertidigt at lukke den danske ambassade i Kabul og opfordre alle danskere om at forlade landet.

Meldingen kom, efter et bredt flertal af Folketinget onsdag besluttede at hente 45 lokale ansatte på ambassaden i Kabul til Danmark sammen med deres ægtefæller og børn under 18.

I alt drejer det sig om cirka 200 personer. Beslutningen har fået kritik fra blandt andet flere danske veteraner for ikke at hjælpe nok af de tolke og lokalt ansatte, der har hjulpet Danmark i Afghanistan.

Opdateret 12.35 med oplysninger om præsident Ghanis tale