Tåregas og skuddrab: Hundredtusindvis demonstrerer mod Venezuelas regering

Forholdene i Venezuela er uudholdelige, og det politiske klima er præget af ekstrem uenighed, siger lektor.

(Foto: © JUAN BARRETO, Scanpix)

Tåregassen hvinede gennem luften, attrapper af præsidenten blev brændt af, og demonstranter bar bannere med slagord som "nej til diktatur".

Hundredtusinder gik i dag på gaden i Venezuela i protest mod landets præsident, Nicolas Maduro.

Demonstrationerne er i sig selv ikke usædvanlige, de udspiller sig næsten dagligt i det fattigdomsramte og korruptionsplagede land, fortæller Carlos Salas Lind, der er lektor ved CBS og ekspert i latinamerikansk politik.

- De af demonstrationerne, vi hører om, er dem, hvor det går rigtig galt, siger han.

Størrelsen på dagens demonstrationer kan dog være et forvarsel om, at presset på regeringen er ved at tage til.

- Situationen i Venezuela er uudholdelig. I øjeblikket er der ikke en løsning i sigte, og det virker som om, at dele af oppositionen ser demonstrationer som den eneste vej frem, siger lektoren.

Mindst to personer meldes dræbt i forbindelse med demonstrationerne.

Her ses et udsnit af demonstrationen mod præsident Nicolas Maduro i Caracas. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins, Scanpix)

En 18-årig mand var på vej til fodbold, da han blev skudt i hovedet. Han var efter alt at dømme på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, da regeringstilhængere og demonstranter fra oppositionen stødte sammen i hovedstaden Caracas.

Også en 24-årig kvinde meldes dræbt under demonstrationer i Tachira nær grænsen til Colombia.

Ifølge Carlos Salas Lind ender dødsfald som disse ofte med, at oppositionen og regeringen hver især beskylder hinanden for at stå bag.

- Vold fremkalder endnu mere vold, og pludselig er det ikke længere muligt at regere et land. Venezuela er allerede og på alle mulige måder i kaos, siger han.

Nicolas Maduro regerer ud fra en socialistisk ideologi med en lukket økonomi.

Det er en politik, man kender fra Latinamerika i 1960’erne og 1970’erne, siger Carlos Salas Lind:

- Ved at føre denne politik i dag har Venezuela valgt at isolere sig fra resten af verden. Der er ikke mange, der vil lave forretning eller investere i Venezuela: Først mangler landet valuta. Derefter kan det ikke købe importvarer. Så er oliepriserne så lave, at Venezuela ikke kan bruge indtægterne til at betale af på gæld eller kontrollere inflationen.

Udfordringerne hober sig op, og det kan mærkes i de venezuelanske hjem.

Demonstranter i den østlige del af Caracas satte ild til en attrap, der skulle forestille præsidenten. (Foto: © RONALDO SCHEMIDT, Scanpix)

Alligevel nægter regeringen ifølge Carlos Salas Lind at anerkende, at situationen i Venezuela er alvorlig.

Men det er den.

- Der er ingen økonomisk vækst. Inflationen er uhørt høj. Usikkerheden har bidt sig fast. Kriminalitet og korruption er udbredt. Folk mangler absolut alt, siger lektoren.

Nicolas Maduro fastholder, at problemerne i Venezuela skyldes imperalistiske kræfter udefra - med USA som den helt store skurk - som forsøger at suge alle ressourcer ud af landet.

Samtidig er det interne politiske klima præget af ekstreme holdninger.

- Det går så dårligt i Venezuela, at den eneste vej for oppositionen er at vælte regeringen. Og for regeringen er den eneste vej til overlevelse at undertrykke oppositionen, siger Carlos Salas Lind.

Demonstrators carrying signs that reads "no more dictatorship" rally during the so-called "mother of all marches" against Venezuela's President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela April 19, 2017. REUTERS/Christian Veron (Foto: © Christian Veron, Scanpix)

- Alle de her problemer ville få konsekvenser andre steder i Latinamerika. Men det sker ikke i Venezuela. Og så kan man spørge sig selv, hvorfor det er tilfældet? siger Carlos Salas Lind.

Han har selv et bud på svaret:

Militæret, der ville kunne vælte en regering, er en del af Nicolas Maduros regering.

- Man kan spekulere i, om dele af militæret på et tidspunkt vil rejse sig og sige, at nu er det nok. Men det er svært at forestille sig, når militæret er en del af regeringen. Medmindre der kommer så mange demonstranter på gaden, at landet bliver fuldstændig lammet mange, mange dage i træk.