Syv ud af ti mangler strøm i Puerto Rico

Millioner af puertoricanerne må fortsat klare sig uden el, efter at orkanen Maria hærgede øen.

Enorme solcelleanlæg er fortsat ude af drift på Puerto Rico efter orkanen.

Knap seks uger efter at orkanen Maria raserede de caribiske øer, mangler 70 procent af bygningerne på øen Puerto Rico strøm.

Årsagen er at orkanen har lagt størstedelen af landets elmaster ned. Ifølge amerikanske ingeniørtropper er der brug for 16.000 nye elmaster i Puerto Rico.

Det er katastrofalt for øen, vurderer generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl:

- Strøm er den helt afgørende forudsætning for at folk kan begynde at leve et nogenlunde normalt liv og genopbygningen kan finde sted, siger han.

Alt er smadret

Med over tre millioner indbyggere er Puerto Rico den mest befolkede af de øer, der blev ramt af orkanen.

Stort set alt på øen er smadret, fortæller journalist i DR Lasse Engelbrecht, det for nylig besøgte øen.

- Der er knuste elmaster, solceller og vindmøller overalt. Allerede når man ankommer til lufthavnen, kan man se, at loftet nærmest hænger i knæhøjde, og der er skimmelsvamp på væggene. Der er ingen lys i hovedstaden San Juan, med mindre man ejer en generator, forklarer Lasse Engelbrecht.

- Tusindvis af puertoricanere har mistet deres huse, da der i mange tilfælde kun er nogle få brædder tilbage. Træerne på den normalt så frodige ø har mistet bark og blade og ligner visne kviste, beretter han.

Ikke nok med, at tusinder af væltede elmaster har afbrudt forsyningen til det meste af øen, så står den vedvarende energi også med tilbageslag. Flere store solcelleanlæg ligger fortsat i ruiner, og tretten Vestas-møller har fået blæst vingerne af, da de stod netop, hvor orkanens øje gik i land.

Vindmøllerne var ellers bygget til at modstå en kategori 3 orkan, men det var ikke nok, fortæller direktøren for vindmølleparken.

- Problemet var, at orkanen, der ramte var en kategori 5 og altså værre, end det vindmøllerne var designet til at holde til, siger Javier Mateache, direktør for Gestamp Wind i Nordamerika.

Hvis Puerto Rico og andre øer fortsætter med at lave strøm på petroleum og kul, så fortsætter den globale opvarmning og dermed opvarmningen af havene, som giver orkanerne energi.

Derfor mener vindproducenten, at man bør man satse på vedvarende energi - især helt lokale solenergiløsninger også for at undgå de mange master, der kan vælte i en orkan.

- Man kan sætte solpaneler på tagene og med et batteri behøver man ikke så stort et elnet, siger Javier Mateache.

Guvernør dropper elselskab

Midt i det omfattende genopbygningsarbejde har Puerto Ricos guvernør annulleret en kontrakt til to milliarder kroner med firmaet Whitefish, som skulle stå for en del af genopbygningen af øens el-net.

Firmaet havde kun to ansatte, da de fik kontrakten, og hører hjemme i en lille by i staten Montana, hvor den amerikanske indenrigsminister, Ryan Zinke, kommer fra.

- Der er mistanker om urent trav og forbindelser til den amerikanske præsident, Donald Trumps, regering, forklarer journalist i DR Lasse Engelbrecht.

Zinke afviser selv at være involveret eller have gjort noget forkert, oplyser nyhedsbureauet AP.