Puerto Rico raser efter Trumps orkan-besøg: Drop de sårende kommentarer

Den amerikanske præsidents besøg på den orkanramte ø har skabt vrede, fortæller DR's USA-korrespondent.

Det var egentlig meningen, at USA’s præsident, Donald Trump, skulle forsøge at trøste og opmuntre de lokale på Puerto Rico med sit besøg i går.

Den caribiske ø, der er et selvstyrende territorium med tilknytning til USA, har den seneste måned været ramt af voldsomt vejr. Senest med orkanen Maria, der indtil videre har kostet 34 personer livet og skabt omfattende ødelæggelser på øen.

Men det var ikke det, der skete, da præsidenten tirsdag besøgte øen, fortæller DR’s USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

Donald Trump jokede blandt andet med, at de lokale skulle være glade for, at de ikke var blevet ramt af ”en rigtig katastrofe som Katrina”. Orkanen, der ramte det sydlige USA i 2005, kostede næsten 2.000 mennesker livet, hvilket er langt højere end dødstallet i Puerto Rico, understregede præsidenten.

- Det kan I være meget stolte af, fastslog præsidenten og tilføjede, at øen har ”bragt uorden i” USA’s budget.

Men de kommentarer har vakt stor vrede, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

- Hovedstadens borgmester, Carmen Yulín Cruz, sagde efterfølgende, at Trump skulle stoppe med at komme med kommentarer, der sårer de lokale.

Forlod øen før tid

Donald Trumps besøg havde været længe undervejs, og planen var blandt andet, at han skulle møde hjælpearbejdere samt lokale i hovedstaden San Juan, som er blevet ramt af det voldsomme vejr.

- Trump var meget hurtig til at besøge både Texas og Florida, efter at de blev ramt af orkanerne i september. Men da Puerto Rico blev ramt af Maria, tog han til sit golfresort, og præsidenten bliver nu kritiseret for, at han finder det mindre attraktivt at besøge øen. Måske fordi Puerto Rico til forskel fra Texas og Florida ikke kan stemme ved præsidentvalget, siger hun.

Derudover forlod Donald Trump øen én time før planlagt, og det er faldet mange for brystet, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

- Besøget handlede blandt andet om at forstå ødelæggernes omfang og udvise forståelse, men sådan blev præsidentens besøg ikke opfattet af alle. Kritikere mener, at han ikke har lyttet til nødråbene fra øen, siger hun.

Fremskridt i hovedstaden

Orkanen Maria ramte Puerto Rico i midten af september, og det er den kraftigste orkan, der har ramt øen i 80 år.

Puerto Ricos infrastruktur har længe været i elendig stand, og myndighederne siger, at 1.360 af øens 1.600 telemaster er ude af drift. Det samme er 85 procent af telefon- og internetkablerne på øen, og det skaber store problemer for hjælpearbejdet.

- Der er sket klare fremskridt i hovedstaden, men resten af landet er stadig uden hjælp. Problemet er, at det har været svært at organisere hjælpen. Man frygter, at dødstallet vil stige, fordi de ikke har fået den hjælp, de har brug for, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Ifølge kreditvurderingsinstituttet Moody's vil regningen for Marias ødelæggelser på Puerto Rico blive på mellem 285 og 600 milliarder kroner.

Puerto Rico har i flere år kæmpet med en kæmpe, offentlig gæld, som ligger på 72 milliarder dollar, godt 456 milliarder kroner. Og Donald Trump udtalte efterfølgende til den amerikanske tv-station Fox News, at han vil eftergive den.

Det er dog ikke blevet officielt bekræftet fra Det Hvide Hus, understreger Lillian Gjerulf Kretz.

- Det er noget, han tidligere har været meget imod, siger hun.