Med en historisk afgørelse har Sandhedskommissionen i Sydkorea besluttet at undersøge omfanget af svindel i adoptionsbranchen. Det sker i første omgang ved at udtage 34 mistænkelige sager, hele 20 af dem omhandler adoptioner til Danmark.
- Adopterede rundt om i verden græd af glæde, da de fik nyheden, siger Peter Møller.
Han står i spidsen for Danish Korean Rights Group, en organisation for danske adopterede, som i månedsvis har arbejdet med at fremskaffe dokumentation.
- Nu kan vi omsider få klarlagt, hvad jeg betragter som systematisk svindel, hvor adoptionsbureauer og børnehjem i Sydkorea blandt andet har kidnappet børn og forfalsket fødselsdokumenter i stor stil, siger han.
Indbringende forretning
Gennem årene har Sydkorea bortadopteret op mod 200.000 børn. Danmark er med op mod 9000 et af de lande i verden, der i forhold til befolkningsstørrelse har modtaget allerflest.
Mange dansk-koreanske adopterede er vokset op i den tro, at de var forældreløse, for det stod i adoptionspapirerne. Nu finder nogle ud af, at det ikke passer.
- Det har efter vores opfattelse været en indbringende forretning i Sydkorea, hvor de involverede adoptionsbureauer og børnehjem har tjent millioner på at bortadoptere babyer til USA og Europa, siger Peter Møller.
- Og for at skaffe børn nok i forhold til efterspørgslen har man taget groteske metoder i brug. Børn er blevet stjålet på markeder, mens andre har været midlertidigt placeret på børnehjem. Når de biologiske forældre kom for at hente dem, fik de for eksempel at vide, at barnet desværre var afgået ved døden.
Brækjern ind i pilråddent system
Eva Tind er en af dem, der blev registreret som forældreløs og hittebarn – og sendt til Danmark i 1975 med ændret fødselsdato. I virkeligheden havde adoptionsbureauet i Sydkorea hele tiden informationer om, at forældrene var i live. Hun fik kontakt til dem, da hun var 14 og 21, da hun mødte dem første gang.
- Vi adopterede har hele tiden vidst, at der blev svindlet. Det nye er, at det nu bliver anerkendt og officielt undersøgt. Kommissionsundersøgelsen kan blive et brækjern ind i et pilråddent system, siger Eva Tind.
Peter Møller og gruppen af danske adopterede har løbende indsamlet sager fra hele verden og er nu oppe på flere end 300.