Sverige henter yderligere fem krigerbørn hjem fra Syrien

Flere udenlandske regeringer er nu villige til at hente statsborgere fra flygtningelejre, lyder det fra de kurdiske myndigheder.

Al-Hol lejren huser børn og kvinder fra over 40 forskellige lande, efter de kurdisk-ledede styrker overtog kontrollen med IS's sidste bastion Baghouz i slutningen af marts. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

For bare tre uger siden landede den svensk-norske IS-kriger Michael Skåmos' syv forældreløse børn i Sverige. Med assistance fra de svenske myndigheders blev de hjulpet ud af al-Hol flygtningelejren i det nordøstlige Syrien til Erbil i Irak, før de havnede på svensk jord.

Nu kan yderligere fem svenske børn være på vej til landet.

Ifølge svenske Aftonbladet arbejder de svenske myndigheder netop nu på at få udleveret børnene fra den kurdisk-kontrollerede flygtningelejr tæt på grænsen til Irak.

Der sidder ifølge avisen omkring 25 svenske kvinder og omkring 60 børn i al-Hol, og størstedelen af børnene er under fem år. Hvis børnene ikke allerede er forældreløse, kræver det moderens samtykke at frigive børnene.

Kurderne anser alle kvinder, som befinder sig der, for krigsforbrydere og mener, at de skal stilles for en domstol.

Men ingen ved, hvor længe de skal sidde der, for lige siden er der ikke mange lande, der har vist sig villige til aktivt at hente deres respektive statsborgere hjem.

Dansk dreng menes at opholde sig i lejren

Ifølge Abdul Kareem Omar, der er udenrigskoordinator for de kurdiske myndigheder, er der dog tegn på, at flere udenlandske regeringer nu er mere villige til at hjemtage deres respektive borgere af humanitære årsager, og han vurderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at flere børn og kvinder vil blive sendt ud af Syrien den kommende tid.

Eksempelvis forventes otte amerikanske borgere - to kvinder og seks børn - at lande i USA i løbet af onsdagen.

Det anslås, at der opholder sig omkring 75.000 personer i flygtningelejren nær grænsen til Irak. (Foto: © ALI HASHISHO, Scanpix)

Tidligere på ugen fortalte TV2, at de kurdiske myndigheder oplyste, at de forhandler med de danske myndigheder om hjemsendelse af en 12-årig dansk dreng, som angiveligt skulle være såret og derfor er blevet ønsket udleveret til Danmark af "humanitære årsager".

Ligesom flere andre i den overfyldte flygtningelejr skulle drengen være overgivet til de kurdiske styrker, da de tog kontrollen med Baghouz, terrororganisationens sidste bastion i slutningen af marts.

De kurdisk ledede styrker advarer mod, at de mange flygtninge i lejren udgør en trussel, og at de lande, hvorfra de kommer, er nødt til at tage dem hjem. En proces, der så småt ser ud til at være sat i gang rundt omkring.

Flere lande har allerede hentet flere hjem

Tidligere i denne uge bekræftede den norske statsminster, Erna Solberg, at de norske myndigheder har hjemtaget fem norske børn, hvis far formodes dræbt og moderen forsvundet.

Lande som Tyskland, Rusland, Kosovo og Usbekhistan arbejder på eller har allerede hjemtaget statsborgere, der har været blandt de omkring 75.000, som opholder sig i al-Hol-lejren.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har tidligere bekræftet, at der også sidder danske børn i flygtningelejren, og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tidligere sagt til avisen Politiken, at Danmark bør gøre en indsats for at få børnene hjem.

- Som udgangspunkt er danske statsborgere danske statsborgere, og hvis vi taler om børn, vil jeg umiddelbart sige, at vi har en forpligtelse over for dem, lød det for et par uger siden.