Flere lande henter krigerbørn hjem fra syriske flygtningelejre

I Norge, Sverige og Tyskland arbejdes der på at hente børn af IS-krigere hjem fra Syrien.

Der befinder sig mange børn i flygtningelejren al-Hol nær grænsen mellem Syrien og Irak. (Foto: © ALI HASHISHO, Scanpix)

Der er formentlig travlt hos udenrigsministerierne rundt om i Europa.

For lige nu foregår der tilsyneladende adskillige forhandlinger om hjemtagelse af nogle af de børn af IS-krigere, der har tilknytning til de nordeuropæiske lande og som i øjeblikket befinder sig i flygtningelejre i det nordøstlige Syrien.

Ifølge TV2 gælder det blandt andet også en 12-årig dreng, der befandt sig i landsbyen Baghouz, terrororganisationen Islamisk Stats sidste bastion i Syrien, da kurdiskledede styrker overtog kontrollen med byen i marts.

De kurdiske myndigheder forhandler ifølge TV2 med de danske myndigheder om at hjemtage drengen af humanitære årsager.

Danmark er som sagt ikke det eneste land, der i øjeblikket forsøger at finde ud af, hvad der skal ske med børn af IS-krigere, der har forladt deres hjemland for at tilslutte sig IS i Syrien.

1

Norge

I Norge har statsminister Erna Solberg åbnet for, at både forældreløse børn og børn, hvis forældre stadig er i live også skal hentes hjem.

Statsminister Erna Solberg bekræftede, at der er udpeget en værge for de fem norske børn, der er hentet hjem fra Syrien. (Foto: © Meek, Scanpix)

Både det norske udenrigsminsterium og de kurdiske myndigheder bekræfter, at der til de norske myndigheder er blevet udleveret fem forældreløse børn, som har opholdt sig blandt de omkring 75.000 i al-Hol-lejren, skriver NRK.

Allerede tilbage i april fandt den norske avis Aftenposten de fem børn, som er alle er mellem 1-7 år gamle. Børnenes far skulle være død, mens moderen, som forlod Norge i 2015, er forsvundet. Begge var IS-medlemmer.

- Vi arbejder aktivt med at finde løsninger for forældreløse, norske børn i Syrien. De er i en særdeles sårbar situation, fordi de er helt uden omsorgspersoner også i lejrene, sagde Norges viceudenrigsminister, Audun Halvorsen i går til NRK.

Der er ifølge NRK omkring 40 børn med tilknytning til Norge i flygtningelejren, og flere organisationer som blandt andet Unicef og Røde Kors i Norge har kritiseret myndighederne for ikke at rykke hurtigt nok.

- Jeg oplever, at norske myndigheder er meget passive sammenlignet med andre regeringer. Andre regeringer er meget mere aktive, når det handler om at hente sine egne statsborgere hjem, siger generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt Gudmund Apeland.

2

Sverige

Svenske Patricio Galvez hentede syv børnebørn i Irak.

Allerede i sidste uge kunne SVT da også berette, at svenske Patricio Galvez var tilbage i landet efter at have været i Syrien og med sig hjem havde han sine syv forældreløse børnebørn.

Børnenes far er Sveriges mest kendte IS-terrorist, den norsk-svenske Michael Skråmo, og moderen, Patricio Galvez' datter, Amanda, formodes omkommet i december, mens Skråmo menes at være blevet dræbt i foråret.

Siden april har Patricio Galvez forsøgt at få hentet børnebørnene hjem til Gøteborg.

Efter længere tids forhandlinger mellem Sverige og repræsentanter for det kurdiske selvstyre i Syrien lykkedes det i begyndelsen af maj at få flyttet børnene fra flygtningelejren i Syrien til Erbil i Irak, hvorfra de har taget turen til Sverige.

Ifølge SVT sidder der stadig omkring 80 svenske statsborgere i flygtningelejre i Syrien, heraf er mange af dem børn.

- Vores fokus er nu at hjælpe børnene på bedste vis, siger pressetalsmand for udenrigsministeriet Buster Mirow Emitslöf, til SVT, da børnene blev flyttet til Erbil.

3

Tyskland

Også i Tyskland har regeringen indvilliget i at hjemtage børn af IS-krigere til Tyskland.

Ifølge NDR og avisen Süddeutsche Zeitung har det tyske udenrigsministerium indvilliget i helt specifikt at få hentet i alt fire børn, hvoraf to af børnene befinder sig i flygtningelejren al-Hol nær grænsen mellem Syrien og Irak.

Børnenes mor formodes omkommet under et af de sidste angreb mod Baghouz.

Også i Kosovo har man hentet både børn og kvinder hjem fra Syrien, skriver NRK.