Svenske vælgere forvirrede over regeringsforslag: 'Det føles meget mærkeligt'

Forræderi, fusk og bedrag lyder kritikken af Centerpartiets støtte til Stefan Löfven.

Jonas Lönberg fra Malmø er ikke helt tilfreds med det nye forslag til regeringsdannelse. (Foto: © Jan Vinholdt)

De færreste forventer nok, at sætter man sin stemme på et borgerligt parti med ønske om en borgerlig statsminister, ja, så ender man med en socialdemokrat.

Ikke desto mindre ser det ud til, at det er lige præcist den situation, nogle af de svenske vælgere, som gik til valg i september sidste år, kan ende i.

Efter fire måneders forhandlinger har den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, nemlig i dag fået opbakning fra ledelsen i de to borgerlige partier Centerpartiet og De Liberale.

Det bekræftede Centerpartiets leder, Annie Lööf, i eftermiddag og efterfølgende blev et udkast til en regeringsaftale mellem Socialdemokraterne, Centerpartiet, Miljøpartiet og De Liberale lagt på Socialdemokraternes hjemmeside.

Men trods en række politiske indrømmelser fra Socialdemokraterne, for eksempel på beskæftigelses- og skatteområdet, er især Centerpartiets leder blevet skarpt kritiseret for at have svigtet og ført sine borgerlige vælgere bag lyset.

Og på gaden i Malmø ved de svenske vælgere heller ikke helt, hvad de egentlig skal sige til det, der ligner afslutningen på fire måneders politisk tovtrækkeri.

Martin Sidén (t.v.) har mistet tilliden, føler han.

- Det bliver jo slet ikke det, de har lovet, når nu man har stemt på dem. Jeg ved ikke helt, hvad man skal tro, når de sådan hopper frem og tilbage, siger Martin Sidén.

Jonas Lönberg ærgrer sig over den nye regerings-aftale.

- Det er et stort svigt. Man har lovet nogle ting og lagt hele valget an på dette her samarbejde, og nu ødelægges det, siger Jonas Lönberg.

'Vi glemmer aldrig'

Annie Lööf erkendte i dag, at det ikke er en optimal løsning, men kaldte det 'den bedst mulige i en vanskelig situation'.

Selvom det er lykkes for partiet at holde både Venstrepartiet og særligt Sverigedemokraterne uden for indflydelse, er der dog ikke megen forståelse at hente på de sociale medier, hvor flere går hårdt til den politiske leder.

Kandidat for Kristdemokraterne ved det kommende EP-valg, Sara Skyttedal, har som flere andre postet et billede af Annie Lööfs valgplakat, hvoraf sloganet 'stem på nyt lederskab' står.

- Forræder, fuskere og bedragere, vi glemmer aldrig, skriver Sara Skyttedal.

Retspolitisk ordfører hos Moderaterne, Tomas Tobé, kalder det en sørgelig dag, når Centerpartiet aktivt skal lægge stemmer til en Löfven-ledet regering.

Ebba Busch Thor lagde ikke skjul på, at hun anser den borgerlige bloks Allianse for at være slut. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Tidligere i dag lagde heller ikke Kristdemokraternes leder, Ebba Busch Thor, skjul på, at hun var skuffet over, at den borgerlige bloks alliance nu er sprængt.

- Det er at føre de borgerlige vælgere bag lyset, sagde hun og understregede, at de stadig ser Ulf Kristersson fra Moderaterne som Sveriges næste statsminister.

Heller ikke fra valgets tredjestørste parti, Sverigedemokraterne, er der mange rosende ord til overs for de to borgerlige partiers forslag, og partileder Jimmie Åkesson siger, at deres opgave nu bliver at udgøre en stærk og aktiv opposition sammen med Moderaterne og Kristdemokraterne.

I løbet af i morgen skal Centerpartiet beslutte, om det vil støtte partiledelsens forslag om at bakke Stefan Löfven op som statsminister, og i næste uge skal Rigsdagen i Sverige for tredje gang siden valget i september stemme om en ny statsminister.