Svenske kommentatorer: Löfven står over for sin dybeste krise som statsminister

Den svenske statsminister vil til formiddag melde ud, hvordan han vil håndtere oppositionens mistillidsvotum mod tre socialdemokratiske ministre.

I går holdt den svenske regering krisemøde efter et krav fra den borgerlige opposition om, at tre ministre træder af posten som konsekvens af at have håndteret lækagen af personfølsomme data utilstrækkeligt. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Enten bliver den svenske statsminister, Stefan Löfven, på posten med en svækket regering i ryggen, eller også træder han tilbage.

Det er nogle af de scenarier, som de svenske mediers analytikere spekulerer i, mens medier, politikere og borgere venter i spænding på en melding fra statsministeren, der til formiddag kommer med et svar på, hvad man vil stille op med oppositionens mistillidsvotum mod tre socialdemokratiske ministre.

Mistillidsvotummet kommer efter en svensk skandalesag, der handler om en it-udlicitering, der blev hastet igennem, og som førte til lemfældig omgang med fortrolige oplysninger og et muligt læk af personfølsomme oplysninger.

Sagen har udviklet sig så eksplosivt, at oppositionen mistænker regeringen for at have mørklagt sagens omfang.

På den baggrund har den borgerlige opposition i Riksdagen, kaldet Alliancen, med støtte fra Sverigedemokraterne i går stillet et mistillidsvotum mod tre ministre i regeringen - indenrigsminister Anders Ygeman, forsvarsminister Peter Hultqvist og infrastrukturminister Anna Johansson.

Den værste krise for Löfvens regering

Hos Dagens Nyheter analyserer den politiske kommentator Karin Eriksson sig frem til, at alt peger på, at de tre ministre er nødt til at gå af.

- Han (Stefan Löfven, red.) står over for et svært valg. At fortsætte med en svækket regering eller træde tilbage på grund af en generende sag. Han har prøvet mange hårde ting som statsminister og handler med selvsikkerhed. Men dette er hans værste krise i regeringen, skriver hun.

Hos Svenska Dagbladet mener politisk analytiker Göran Eriksson også, at Stefan Löfven må overveje, om hans regering skal træde tilbage.

- Alliancen ønsker at gøre det af med Löfvens tre ministre. Det er en dramatisk besked og en unik konfrontation i svensk politisk historie. Spørgsmålet er, om Stefan Löfven er villig til at forblive som statsminister, når så mange ministre falder, skriver han og fortsætter:

- Formelt er Stefan Löfven ikke tvunget til at træde tilbage - og at lade regeringen falde. Han kan vælge at erstatte ministrene, eller lade parlamentet fælde dem og erstatte dem med nye mennesker. Men Löfven kan også konkludere, at regeringen ikke kan fungere under de nuværende omstændigheder - efter den har et historisk mistillidsvotum mod sig, skriver han.