En it-skandale i Sverige har kostet indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson deres plads i regeringen.
Statsminister Stefan Löfven mener ikke, der er belæg for at afsætte forsvarsminister Peter Hultqvist.
Den borgerlige opposition i Riksdagen, kaldet Alliancen, og Sverigedemokraterne har ellers samlet nok stemmer til et mistillidsvotum til de tre ministre og krævet dem afsat. De vil ikke godtage meldingen fra statsministeren og kræver stadig, at forsvarsministeren forlader regeringen.
Den svenske skandalesag, der lige nu kører på højtryk, handler om en it-udlicitering, der blev hastet igennem, lemfældig omgang med fortrolige oplysninger og et muligt datalæk.
Nu har sagen udviklet sig eksplosivt, og oppositionen mistænker regeringen for at have mørklagt sagens omfang.
DR Nyheder giver dig her i punktform overblikket over den komplicerede affære:
- •
I 2015 er Transportstyrelsens generaldirektør Maria Ågren ansvarlig for en større udlicitering af styrelsens it-drift til IBM og underleverandører i blandt andet Rumænien, Serbien og Tjekkiet.
- •
For at kunne holde tidsplanen bliver udliciteringen hastet igennem, og en række bestemmelser i den svenske datalov bliver ignoreret. Transportstyrelsen ser bort fra regler og procedurer, der normalt gælder for sikkerhedsgodkendelse af firmaer og personer, der skal have adgang til personfølsomme oplysninger.
- •
Manøvren giver ansatte i IBM og dens it-underleverandører fri adgang til dybt fortrolige oplysninger om svenske borgere og svensk infrastruktur.
- •
Den svenske transportstyrelse lagrer blandt andet oplysninger og billeder til private borgeres kørekort samt detaljerede informationer om køretøjer, veje, havne, lufthavne og anden transportinfrastruktur.
- •
Ifølge svenske medier kan følsomme oplysninger være sluppet ud. De oplysninger, som måske kan være blevet lækket, kan blandt andet omfatte hemmelige identiteter på svenske sikkerhedsfolk, politibetjente og militærfolk. Dagens Nyheter har afsløret, at de fortrolige oplysninger i Transportstyrelsen også kan bruges til at opspore personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter.
- •
Det svenske sikkerhedspoliti Säpo advarer i efteråret 2015 om risikoen for, at udenlandske underleverandører har adgang til personfølsomme oplysninger. I november 2015 anbefaler Säpo at suspendere adgangen til Transportstyrelsens data. Dette sker dog først i januar 2016, hvor Säpo også indleder en undersøgelse af sagen.
- •
Undersøgelsen stod klar i januar 2017 og medførte, at Maria Ågren blev afskediget som generaldirektør for Transportstyrelsen. Offentligheden får at vide, at det skyldtes uenigheder mellem hende og regeringen.
- •
Den 6. juli 2017 bliver det kendt, at Maria Ågren er blevet tildelt en bøde på 70.000 kroner for at se bort fra regler og procedurer, der normalt gælder for sikkerhedsgodkendelse af firmaer og personer, der skal have adgang til personfølsomme oplysninger.
- •
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, udtalte på et pressemøde den 24. juli, at han selv og den ansvarlige infrastrukturminister, Anna Johansson, først blev orienteret om sagen i januar 2017 efter fyringen af Transportstyrelsens generaldirektør Maria Ågren. Det til trods for at forsvarsminister Peter Hultqvist allerede i marts 2016 blev orienteret om den alvorlige sikkerhedsbrist. Også indenrigsminister Anders Ygeman kendte til sagen allerede i 2016.
- •
Den 26. juli kom det frem, at den borgerlige opposition i Riksdagen, kaldet Alliancen, med støtte fra Sverigedemokraterne havde samlet nok stemmer til et mistillidsvotum mod tre ministre. Det drejerede sig om indenrigsminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson og forsvarsminister Peter Hultqvist, som man mener "aktivt har truffet et valg om lovbrud".
- •
27. juli afholdte Sveriges statsminister Stefan Löfven et pressemøde, hvor han meddelte, at indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson forlader regeringen på grund af sagen. Oppositionen udtrykker kritik over, at forsvarsminister Peter Hultqvist ikke bliver afsat. Men statsministeren mener ikke, der er belæg for kritikken og kalder det "helt useriøst".