Den svenske statsminister Stefan Löfven spiller højt spil ved at beholde sin populære forsvarsminister Peter Hultqvist, selv om den borgerlige opposition har krævet hans afgang.
Sådan lyder vurderingen fra DR's korrespondent Ole Ryborg, der følger svensk politik tæt.
- Ved at beholde forsvarsministeren udfordrer Löfven oppositionen. Vil I vælte ham, må I selv gøre det og gøre det i samarbejde med Sverigedemokraterne. Det er Löfvens budskab, siger Ole Ryborg, der dog mener, at statsministeren også har tabt terræn.
- Omdannelsen af regeringen er et politisk nederlag for Stefan Löfven. Især er det besværligt, fordi den mest populære minister, indenrigsminister Anders Ygeman, må gå af.
Har krævet ministres afgang
Regeringsomdannelsen er den foreløbige kulmination på den politiske krise, der har domineret alt i Sverige de seneste dage.
Den udspringer af en it-udlicitering, som den rød-grønne mindretalsregering stod for i 2015. Udliciteringen blev hastet igennem, og det førte til lemfældig omgang med fortrolige oplysninger og et muligt læk af personfølsomme oplysninger.
Fire borgerlige oppositionspartier, der er samlet i den såkaldte Alliance, har sammen med det højrenationale Sverigedemokraterne krævet, at skandalen skal koste ministerhoveder. Og derfor har de truet med en mistillidsafstemning mod indenrigsminister Ygeman, forsvarsminister Hultqvist og infrastrukturminister Anna Johansson.
Holder fast i krav
Det har så i dag fået Löfven til at omdanne regeringen. Anna Johansson og Anders Ygeman træder ud af regeringen, mens Peter Hultqvist bliver siddende. Dermed har oppositionen ikke fået alle krav opfyldt.
Både Kristdemokraterna, der er med i Alliancen, og Sverigedemokraterne understreger dog, at de fortsat ikke har tillid til forsvarsministeren. De beskylder især Stefan Löfven for ikke at ville tage noget ansvar for it-skandalen.
- Statsministeren tager ikke noget ansvar. Derfor kræver vi ansvar i Riksdagen, skriver Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor, på Twitter.
Hvis det skal blive en realitet, skal Riksdagen indkaldes ekstraordinært her i sommerferien, fortæller Ole Ryborg.
- Det kræver 115 underskrifter fra Riksdagsmedlemmer, og den indsamling er allerede i gang. Hvordan Löfven så vil reagere på en sådan afstemning, vil han ikke udtale sig om nu, siger han.