Dagens kæmpedemonstration i Barcelona, hvor hundredtusindvis af spaniere gik på gaden for at vise deres utilfredshed med Cataloniens løsrivelsesplaner, har uden tvivl lagt et fornyet pres på de catalanske separatister med selvstyrepræsident Carles Puigdemont i sidsen.
Det vurderer DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, som dagen igennem har fulgt demonstrationen i den catalanske hovedstad.
- Den catalanske præsident har haft en meget konfrontatorisk og stejl linje i forhold til centralregeringen i Madrid. Men i de seneste dage har han oplevet et større og større pres fra flere sider. Og dagens demonstration har vist, at der er massiv opbakning til det, som folk kalder ’det forenede Spanien’, siger hun.
Flere store spanske virksomheder er allerede gået i gang med at rykke deres hovedsæder væk fra Catalonien af frygt for den uro, der kan opstå, hvis regionen erklærer sin uafhængighed.
Derudover er de mere moderate dele af separatistbevægelsen begyndt at undersøge, hvad de kan gøre for at undgå yderligere konfrontationer end dem, man har set i den seneste uge.
- Det har lagt et yderligere pres på den catalanske præsident om, at han skal droppe den uforsonlige linje og søge dialogen i stedet, siger Stéphanie Surrugue.
Fredeligt og højt humør
Demonstrationen gik i gang klokken 12.00 ved Urquinaona-pladsen i det centrale Barcelona.
Her var titusindvis af spaniere fra både Catalonien og andre områder af landet samlet for at vise, at de er imod den omstridte uafhængighedsafstemning, som fandt sted i sidste uge.
43 procent at de catalanske vælgere deltog i afstemningen, og af dem stemte ni ud af ti ja, at Catalonien skal løsrive sig fra resten af Spanien. Afstemningen var på forhånd blevet erklæret ulovlig af den spanske forfatningsdomstol, og mange lokale, som ønsker at forblive i Spanien, valgte ifølge DR’s internationale korrespondent at boykotte afstemningen.
Arrangørerne bag demonstrationen, Societat Civil Catalan, vurderer, at 930.000 personer deltog i dagens demonstration, mens myndighederne har sat tallet til 350.000.
Og demonstrationen forløb ifølge Stéphanie Surrugue i et både ”fredeligt og højt humør”.
- Det har også været magtpålæggende for at dem at vise, at det var en fredelig protest, og at de ikke ønskede moddemonstrationer, siger hun.
Det var slogans som ”Det forenede Spanien vil aldrig blive besejret” og ”Carles Puigdemont skal træde tilbage”, der lød i dag i Barcelonas gader.
Derudover slog flere af demonstranterne på, at de ikke er fascister, men spaniere, fortæller Stéphanie Surrugue.
- De henviser til, at de godt kan være nationalister, uden at det behøver at rime på general Francos gamle styre, siger hun.
Frygter ballade på tirsdag
Selvstyrepræsident Carles Puigdemont har endnu ikke udtalt sig om dagens protester.
Men intet tyder på, at den spanske centralregering har planer om at slække på sin hårde linje over for ham og det catalanske selvstyre.
Regeringen har fra begyndelsen afvist at forhandle med den catalanske selvstyreregering, da den slet ikke vil anerkende afstemningen.
Og den spanske premierminister, Mariano Rajoy, udtalte i dag til avisen El Pais, at han ikke vil udelukke at suspendere Cataloniens selvstyre, hvis de catalanske ledere fortsætter med at true med en uafhængighedserklæring.
Derudover tweetede premierministeren tidligere på dagen sin støtte til deltagerne.
- Lad os vende tilbage til fornuften i forsvar for demokratiet, forfatningen og friheden. Vi vil bevare den spanske enhed. I er ikke alene, skrev han.
Selvstyrepræsidenten har indkaldt det regionale parlament til møde tirsdag aften, hvor spørgsmålet om løsrivelse og selvstyre skal diskuteres. Her vil Carles Puigdemont klokken 18.00 holde en tale.
- Indtil videre har der ikke været moddemonstrationer. Men spændingen er der stadig, og ingen kan forudse, hvad der kommer til at ske tirsdag klokken 18.00. Han vil måske erklære Cataloniens selvstyre der, og så kan der godt komme ballade, siger DR’s internationale korrespondent.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59ce3fb56187a4088c022f47