Det skal være langt lettere for spanske virksomheder, der har base i Catalonien, at rykke deres hovedsæder til andre områder af Spanien.
Det er meldingen fra Spaniens konservative regering, der her til eftermiddag har godkendt et dekret, som skal gøre det både nemmere og hurtigere for virksomheder at ændre deres civilretlige registrering.
Det sker, efter at spanske virksomheder som storbankerne CaixaBank og Banco Sabadell, cava-firmaet Freixenet og naturgasselskabet Gas Natural Fenosa i det seneste døgn har meddelt, at de overvejer at flytte deres hovedkvarterer væk fra netop Catalonien som følge af søndagens omstridte løsrivelsesafstemning.
Her stemte ni ud af ti for en løsrivelse fra resten af Spanien. Men det var kun 42,3 procent af de stemmeberettigede, der deltog i afstemningen, som på forhånd var blevet erklæret ulovlig af den spanske forfatningsdomstol.
Den spanske regering har nægtet at anerkende afstemningsresultatet, og flere virksomheder frygter nu for den uro, der kan opstå, hvis den catalanske selvstyreregering vælger at erklære sin uafhængighed fra resten af Spanien.
- Dette er resultatet af en uansvarlig politik, der forårsager uro i erhvervslivet, sagde den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, efter at dekretet var blevet godkendt.
Økonom: Bombe under økonomien
Catalonien er Spaniens fjerderigeste region, og den catalanske selvstyreregering har netop brugt økonomien som et argument for, at regionen skal løsrive sig.
Catalonien havde i 2016 et bruttonationalprodukt (BNP) på 1.664 milliarder kroner, hvilket svarer til en femtedel af Spaniens samlede BNP. Og separatisterne har argumenteret for, at regionen sender for mange penge til resten af landet uden at få nok igen.
Men ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, kan det nye dekret blive en bombe under den catalanske økonomi, hvis flere store virksomheder vælger at forlade området.
- Det afhænger selvfølgelig af antallet af arbejdspladser, som forsvinder. Men det her træk fra den spanske regering kan potentielt blive rigtig, rigtig skidt for Cataloniens økonomi, siger han og fortsætter:
- Det er klart, at den spanske regering prøver at lægge et økonomisk pres på regionen for at få den til at indordne sig. Men det er en konflikt med mange følelser, og selvom økonomien nok vil være et tungt argument hos mange cataloniere, er det ikke sikkert, at det er tungt nok, siger Jacob Graven.
Separatistparti vil have erklæring tirsdag
Den catalanske selvstyreregering med selvstyreledere Carles Puigdemont i spidsen har indkaldt parlamentet i regionen til et møde på mandag, hvor uafhængighedsspørgsmålet skal debatteres.
Den spanske forfatningsdomstol valgte dog i går at suspendere mødet, hvilket betyder, at en given løsrivelseserklæring vil blive erklæret ulovlig.
Det er dog ikke noget, der holder det catalansk separatistparti CUP tilbage.
Partiet siger ifølge avisen El Mundo, at det arbejder på at få en løsrivelseserklæring vedtaget tirsdag i Cataloniens parlament. Partiet forhandler med et andet stort separatistparti, Junts pel Si, om erklæringen.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59ce3fb56187a4088c022f47