På Færøerne er der tomme hylder i supermarkederne, lavvande i benzintankene, overfyldte skraldespande og børn, der skal hjemmepasses.
Strejken, som har stået på i to en halv uge, begynder at kunne mærkes hos færingerne - men parterne er så langt fra hinanden, at en aftale kan have lange udsigter.
Det vurderer Johnny í Grótinum, der er lektor i makroøkonomi ved Færøernes Universitet og medlem af Færøernes Økonomiske Råd.
- Vi ser nok ind i tre-fire ugers yderligere strejke – så det er lidt voldsomt, siger han.
- Fagforeningerne har forsikret os om, at vi ikke kommer til at sulte, men vi skal alle sammen mærke, at der er strejke – og det begynder vi virkelig at gøre nu.
Købekraften er udhulet
Det er medlemmer af flere fagforeninger, som strejker, fordi de ikke har kunnet blive enige om en ny overenskomst med arbejdsgiverne.
Løn er den helt store knast i forhandlingerne, og arbejderne forlanger en højere løn, end arbejdsgiverne vil give.
Heri Reynheim, der er formand for Torshavns Arbejderforbund, Havnar Arbeiðarafelag, og talsperson for de strejkende fagforeninger, bekræfter, at parterne i øjeblikket er rigtig langt fra hinanden.
- Vi vil gerne have vores medlemmer op på et niveau med købekraften før coronapandemien i 2020, siger han.
- Deres købekraft er blevet kraftigt udhulet på grund af inflation og rentestigninger. De oplever, at de ikke har råd til at leve her.
Tømrermester Victor Hutters Vincentz fortæller, at der er udsolgt af benzin og diesel på næsten alle tankstationer:
Kummefryseren er fyldt
Strejken påvirker både det private og det offentlige arbejdsmarked.
Mens blandt andre lastbilchauffører, renovationsarbejdere, rengøringspersonale og havnearbejdere strejker, så holder flere børnehaver, daginstitutioner og skoler lukket, fordi der ikke bliver gjort rent.
Derudover er forsyningen af brændstof også påvirket, så det nu er svært at købe benzin og diesel.
Det mærker Mannbjørn Simonsen, som er er maskinmester på en rejetrawler, som normalt sejler ved Grønland.
- Det er selvfølgelig en kedelig situation, men man kan godt forstå dem, der vil have noget mere i lønposen, siger han.
- For min del kan jeg godt fortsætte. Men der er visse ting, man må undvære. Hvis der ikke er brændstof til bilerne, må de parkeres. Og så må man klare sig med de madvarer, man har.
Mannbjørn Simonsen har fri i disse dage, og derfor kan han passe sine tre børn derhjemme, mens deres daginstitution er lukket.
Familiens kummefryser er fyldt godt op, så han vurderer, at de kan klare sig et par uger endnu uden de store problemer.
Andras Strøm er veterinær og har fået lov til at fylde benzin på tanken, fordi han er en del af beredskabet på Færøerne. Han har også sympati med de strejkendes krav om mere i løn:
Ikke villige til at gå under smertegrænse
Ifølge Heri Reynheim er der masser af penge i strejkekassen, så fagforeningerne kan holde strejken kørende en rum tid endnu.
- Det kan godt vare måneder endnu, hvis det skal være det – men det håber vi selvfølgelig ikke, siger han.
Hvorfor skal der en strejke af den her varighed til?
- Det er en konsekvens af en træg forhandling, hvor der ikke har været meget vilje fra arbejdsgivernes side til at flytte sig op til de lønninger, der er nødvendige for vores medlemmer.
Er I klar til at give jer i forhandlingerne?
- Nej, vi er ikke tilbøjelige til at gå under vores smertegrænse. Men der er nogle variationer over ting som pension og grundløn, som vi er villige til at kigge på.
Heri Reynheim viser rundt i det, han kalder ”kommandobunkeren”, hvorfra fagforeningerne i døgndrift koordinerer strejken.
Hvis strejken trækker ud så længe, at det bliver kritisk for det færøske samfund, så kan regeringen gribe ind.
Det er dog ikke noget, man taler om i øjeblikket, fortæller Bjørt Samuelsen, der er lagtingsformand fra regeringspartiet Tjóðveldi.
- Jeg synes, at fagforeningerne har været meget ansvarlige i deres måde at sørge for at dem, der er mest udsatte i samfundet, ikke bliver ramt i så høj grad af den her strejke, siger hun.
- Så længe det er sådan, og det ikke er alvorligt kritisk, så tror jeg, man vil lade parterne finde ud af det.