Strejke på Færøerne giver tomme butikshylder og frygt for fremtiden: 'Det rammer os alle sammen'

En strejke på Færøerne har nu været i gang i to en halv uge. Parterne står historisk langt fra hinanden, siger fagforening.

Victor Hutters Vincentz viser her rundt i et supermarked på Færøerne.

Benzin bliver hamstret. Metervis af butikshylder er tomme, og børn må blive hjemme fra skole.

Færøerne er lukket ned, efter en strejke gik i gang for to en halv uge siden.

Medlemmerne fra flere fagforeninger har strejket siden natten til 14. maj, fordi de ikke har kunnet blive enige om en ny overenskomst med arbejdsgiverne.

Konflikten skyldes blandt andet, at arbejderne forlanger en højere løn, end arbejdsgiverne vil give.

Strejken påvirker både det private og det offentlige arbejdsmarked. Mens blandt andre lastbilchauffører, renovationsarbejdere, rengøringspersonale og havnearbejdere strejker, så holder flere børnehaver, daginstitutioner og skoler også lukket, fordi der ikke bliver gjort rent.

Forsyning af brændstof er også påvirket, så det nu er svært at købe benzin og diesel.

Må tage tidligt fri for at passe datteren

En af dem, der er ramt af strejken, er Victor Hutters Vincentz. Han er tømrermester og har svært ved både at få forretningen og privatlivet til at køre som normalt.

- Jeg mærker det helt sikkert på leverancer af materialer, som vi ikke kan få leveret. Der er tømt for diesel og benzin, så det begrænser os i at løse vores opgaver. Og så kan man jo se det tydeligt på butikshylderne, at det er begyndt at slippe op, siger Victor Hutters Vincentz.

Victor Hutters Vincentz forstår godt, at folk strejker. Han mener ikke lønnen er fulgt med inflationen. Du skal have mad på bordet, siger han. (© DR)

Han havde forventet, at strejken ville komme, så derfor har han købt rigeligt ind af materialer til firmaets nuværende opgave. Men han fortæller, at hvis strejken fortsætter, så vil det skabe udfordringer.

Desuden har han en datter, som ikke kan komme i institution, fordi den holder lukket. Men han bor ikke sammen med datterens mor, og derfor er det et større arbejde for at sørge for, at hun kan blive passet.

- I mandags måtte jeg også være mindre på arbejde og have hende med på job. Hun er enten hjemme eller med på job. Så det mærker vi helt sikkert der. Det rammer os jo alle sammen, siger Victor Hutters Vincentz.

Mariann risikerer at skulle arbejde i sin sommerferie

En anden, der mærker strejken, er Mariann Klein Ivansdóttir, der ejer en frisørsalon i Torshavn. Hun mærker, at flere kunder nu er begyndt at aflyse deres tider, fordi de bliver nødt til at spare på benzinen.

Torsdag var der to kunder, der aflyste, og det betød, at hun ikke arbejdede i tre timer, som hun ellers havde planlagt.

Derfor frygter hun konsekvenserne, hvis strejken kommer til at vare to uger mere.

- Jeg bliver nødt til at have en fuldt booket kalender hver dag. For hver dag jeg ikke har det, kommer jeg til at lægge en arbejdsdag i min sommerferie. Det skal jo indhentes et eller andet sted, siger hun og nævner, at der ikke er nogen forsikring, der dækker, og det derfor er for egen regning.

Mariann Klein Ivansdóttir fortæller i videoen her, om hun mener, det er fair, at de strejker:

Derudover han hendes søn været hjemme fra daginstitution i en uge nu. Selvom familien har hjulpet til, så betyder det også, at hendes salon nærmest også er en daginstitution.

- Det kan ikke undgås, at han kommer ind i salonen. Det er lidt kaotisk, og kunderne forstår det godt. Men det er supersvært, fordi det er svært for mig at holde fokus. For det er lidt svært at vælge sin søn fra, mens han råber mor, og jeg klipper. Men kunden er det vigtigste, siger Mariann Klein Ivansdóttir.

Fagforeningsformand: Konflikten kan vare længe

En af partnerne i konflikten er Heri Reynheim, der er formand for fagforeningen Havnar Arbeiðarafelag. De repræsenterer blandt andre transportarbejdere og jord- og betonarbejdere.

Han fortæller, at det er på flere punkter, at arbejdsgiverne og arbejdstagerne ligger "historisk langt" fra hinanden, men særligt på løn.

- Vi mener, lønnen skal stige, fordi inflationen på Færøerne har været rekordhøj. Vores medlemmers købekraft er faldet så meget, at de er kommet i ekstremt trange kår flere steder på øen, siger Heri Reyheim.

Ifølge fagforeningschefen har arbejderne befolkningens sympati:

Parterne har torsdag forsøgt at holde møde for at kommer nærmere en løsning i Forligsinstitutionen. Men efter mødet var konklusionen, at partnerne står for langt fra hinanden til at indkalde til forhandlinger.

Hvis man spørger Heri Reyheim, så kan strejken sagtens trække ud.

Han siger, at fagforeningerne kan fortsætte strejken længe, fordi aftalen giver præcedens for andre fagforeninger.

DR har forsøgt at få en kommentar fra arbejdsgiverne. Niels Winther, der er direktør for Føroya Arbeiðsgevarafelag, hvilket svarer til Færøernes Arbejdsgiverforening, siger, at de er klar til at forhandle, men problemet er, at modparten ikke vil flytte sig.

- Det gør forhandlingen svær, siger han.