Tilbage i november sidste år brændte flere telte i flygtningelejren Moria på Lesbos. Forinden var der sket en gaseksplosion, hvor en 66-årig kvinde og et femårigt barn blev dræbt. To personer yderligere blev såret og sendt med helikopter til et hospital i Athen.
De græske myndigheder kaldte eksplosionen og den efterfølgende brand for en tragisk ulykke, men ifølge en ny rapport fra Amnesty International er forholdene i Moria-lejren - og mange af de andre lejre på de græske øer - så elendige, at sådanne ulykker alt for nemt kan opstå. Der var og er simpelthen ikke kontrol over sikkerheden, og der var og er for mange mennesker i lejren.
- Mit eget telt brændte, men det er jo ikke problemet - folk døde. Jeg græd for de små børn. Moria er farlig – ligesom Irak. Der er altid problemer her. Jeg har set to mænd, der forsøgte at begå selvmord. Jeg kan blive, de unge mænd kan blive, men familierne og børnene – man må gøre noget for at hjælpe dem, lyder det fra Abass, en irakisk flygtning, ifølge Amnestys rapport.
I rapporten uddeler organisationen en sønderlemmende kritik af forholdene i de overfyldte flygtningelejre på de græske øer. Blandt problemerne er både dårlig hygiejne, mangel på føde, ikke-tilstrækkelig lægehjælp, vold og had-motiverede overfald.
Dansk Flygtningehjælp har folk på Lesbos og også herfra lyder der kritik af behandlingen af flygtningene på øen.
- Forholdene opfylder ikke et minimum af de internationale humanitære standarder. Der er en utilstrækkelig overnatningskapacitet og lav kvalitet af grundlæggende tjenester, siger Kyriakos Giaglis, Dansk Flygtningehjælps landechef for Grækenland over en telefon fra Athen til DR i dag.
Overfyldte lejre giver store problemer
På mange af de græske øer er lejrene overfyldte, og alene i lejren Moria på Lesbos er der godt 1400 for mange flygtninge og migramter i forhold til kapaciteten, viser tal fra FN's flygtningehøjkommissariat UNCHR.
Hos Dansk Flygtningehjælp kan man nikke genkendende til problemerne med at finde ordentlig overnatning på de græske øer, og vinteren gør situationen ekstra alvorlig.
- På Moria har temperaturen været ned til 11 minusgrader, men folk lever i telte, der er beregnet til sommerbrug, siger Kyriakos Giagli.
Ifølge de nyeste FN-tal fra 7. februar befinder 13,579 flygtninge og migranter sig i øjeblikket på de græske øer, men behandlingen af deres asylsager går for langsomt, fordi der er for få fagfolk til at følge og op udføre arbejdet, skriver Amnesty i sin nye rapport.
Flere oplever at sidde i lejrene i flere måneder uden at få behandlet deres asylsager, og den aftale mellem EU og Tyrkiet, der blev indgået i marts sidste år, har ikke fået gang i sagerne eller tilbagesendelserne til Tyrkiet. Faktisk er der fra aftalens ikrafttrædelse til og med 1. februar i år kun sendt 870 flygtninge eller migranter tilbage over Middelhavet, viser officelle EU-tal.
- Jeg har været her siden maj og har søgt asyl. Hver gang jeg spørger ind til det, får jeg at vide, at jeg skal vente. Jeg ved ikke, hvad der sker, og nogle siger, at vi bliver sendt tilbage til Tyrkiet. Det er hårdere for mig her, fordi jeg er en kvinde, sagde en 37-årig kvinde fra DR Congo i Moria-lejren på Lesbos i oktober sidste år ifølge Amnesty.
Frivillige blev ikke sendt tilbage
En familie fra Aleppo i Syrien opgav drømmen om Europa og ville i stedet sendes tilbage til Tyrkiet og forsøge at få et nyt liv op at køre her. Men heller ikke frivillige tilbagesendelser går det hurtigt med. En 38-årig kvinde og hendes to voksne børn er et eksempel på dette. Familien blev tilbageholdt på to forskellige græske øer i cirka en måned, inden der endelig kom skred i sagerne.
- Hvorfor holder de os her - det er som et fængsel. Jeg kan ikke få luft, sagde kvinden i juni sidste år, mens hun stadig var i Moria-lejren på Lesbos.
Danmark trak sidste år 16 asylmedarbejdere hjem fra øerne, fordi situation blev vurderet til at være for farlig for medarbejderne, men det gør kun situationen værre, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp.
- Løsningen er at forbedre asylprocessen. Det vil nødvendigvis løse de sikkerhedsspørgsmål, der måtte være i dag, siger Kyriakos Giagli og tilføjer, at de ikke har registreret angreb på europæere, og at Dansk Flygtningehjælp forsat har folk på Lesbos.