Store sten og væltede træer gør slukningsarbejde svært for danskere i Sverige

Ilden må for alt i verden ikke komme over på den anden side af vejen, hvor der er et kraftværk, fortæller dansk beredskabschef i svensk skov.

27 danske brandfolk arbejder for at slukke branden ved Gävleborg nord for Stockholm.

Flere steder i Sverige brænder det så meget, at beredskabet ikke kan slukke ilden. De kan kun begrænse den og sørge for, at ilden ikke breder sig.

Det sted, der er hårdest ramt, er Gävleborg nord for Stockholm.

I samme område arbejder 27 danske brandfolk.

De arbejder syd for byen Ljusdal og deres leder, Martin Vendelbo, der også er sektionschef i Beredskabsstyrelsen, forklarer indsatsen sådan her:

- Vi står ved flammefronten ved en vej, der går igennem et skovområde. På den ene side af vejen brænder det, det gør det ikke på den anden side. Vi skal for alt i verden sørge for, at ilden bliver på den ene side af vejen, for hvis den breder sig til den anden side, vil den nærme sig et kraftværk.

Det er hårdt arbejde

Ilden er for voldsom til, at den kan slukkes, så brandfolkenes opgave er, at begrænse den.

- Vi er i det værste område. I folkemunde hedder området her ”danskerområdet”, fortæller Martin Vendelbo.

Brandmændene arbejder i treholdsskift med otte til ti mand i aktion af gangen – vagterne løber gerne op i syv-ti timer, hvor brandmændene roterer rundt mellem de forskellige poster.

- Det er hårdt arbejde. Hele natten har vi arbejdet. Vi står med strålerør, og det lyder jo nemt, men man skal forstå, at en skov her ikke er det samme som en pæn og velordnet plantage derhjemme. Naturen er vild, her er kuperet med store troldesten, der er væltede træer og nogle steder ret ufremkommeligt, fortæller han.

- Det betyder, at en 100 meter slangeudlægning, som kun tager kort tid derhjemme, kan tage en time her, for vi kan ikke bare køre frem med bilerne. Her slæber vi selv slangerne, siger han.

Vand, sukker og tørt tøj

Vandet til slukningsarbejdet bliver pumpet op af en sø.

- Det er hårdt at stå med et strålerør hele tiden. Når vi kører afsted, har vi meget drikkevand med, for det er hårdt arbejde. Der ryger også masser af sukker og frugt ned, og vi har tørt tøj med. Folkene har jo brandtøj på udenover, og de bliver gennemblødte indefra, siger Martin Vendelbo.

De sprøjter vand på trætoppene for at nedkøle dem.

- Kommer ilden for tæt på, så laver vi også offensive angreb, hvor vi rykker frem og slår ilden ned. Derefter forsøger vi så igen at køle ned, forklarer han.

Knaldgodt sammenhold

I morgen kører et hold brandfolk mere til Sverige for at afløse danskerne. To tredjedele af dem, der arbejder lige nu, skal udskiftes, og derudover skal der sendes en flok afsted, som muligvis slet ikke skal arbejde i samme område men assistere et andet sted.

- MSB (landets centrale beredskab, red.) bestemmer, hvor de skal hen. Men det ser ud til, at der er nok at gøre her, siger Martin Vendelbo og understreger, at stemningen på holdet er god.

- Der er smil på læben, højt humør og et knaldgodt sammenhold. Det er virkelig et godt team, vi har fået lavet, og de er en fornøjelse at være chef for.

To brandmænd fra Hovedstadens Beredskaber og fire fra Østsjællands Beredskaber er i Sverige lige nu. De resterende 21 er fra Beredskabsstyrelsen.