Danske brandmænd har kæmpet med svenske skovbrande siden klokken tre i nat

Svenskerne håber, at danske brandmænd kan blive længere end planlagt.

Danske brandmænd hjælper deres svenske kolleger med at slukke skovbrande syd for Ljusdal. (Foto: © Beredskabsstyrelsen)

Klokken var 05 i går morges, da 27 danske brandmænd kørte fra Hedehusene med kurs mod Sverige for at hjælpe med at slukke de omfattende skovbrande.

Klokken 03 i nat var de fremme ved Ljusdal, og en flok på 10 begyndte at arbejde med det samme. De krøb til køjs her til formiddag, hvor de blev afløst af de andre.

- Det er vigtige opgaver, vi er med til at udføre, for det foregår i den del af Sverige, hvor der ikke er kontrol over brandene, siger Lars Høg Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

Svenskerne har inviteret danskerne til at komme og hjælpe med slukningsarbejdet i et område i den centrale del af landet, hvor der bliver ved med at opstå nye skovbrande. Ifølge redningstjenesten SOS Alarm var der klokken 9 i morges 52 brande i gang i landet.

- Vi befinder os i den mest alvorlige og svære situation, som svensk redningstjeneste har befundet sig i, siger chefen for det svenske civile beredskab, Dan Eliasson, på et pressemøde her til formiddag.

Trætte redningsfolk

Svenskerne har derfor bedt EU om hjælp til at slukke brandene. Fly og helikoptere fra både Norge, Italien, Litauen og Frankrig er også kommet til assistance.

- Vores største udfordring er, at den svenske redningstjeneste ikke er dimensioneret til at klare så omfattende og komplicerede brande, som er tilfældet nu, siger Dan Eliasson.

- Brandmændene arbejder ufortrødent videre, men efter flere uger begynder de at være hårdt anstrengt. Det gælder også vores materiel til slukningsarbejdet. Slanger, pumper og terrængående køretøjer er også hårdt overbelastet, fortsætter han.

De danske brandmænd arbejder med to forskellige opgaver syd for Ljusdal.

Ildreder og standsningslinjer

Det ene hold slukker ildreder. De opstår, når brandfly og helikoptere kaster vand ned på ilden. Derefter sættes et stort antal brandmænd ind til at efterslukke de steder, hvor det stadig ryger, det kan være buske, der stadig er ild i.

Det andet hold laver det, der hedder en standsningslinje på én kilometer. Her står brandfolk med strålerør og gør alting vådt i et forsøg på at stoppe ilden.

- Vi havde regnet med at være der i fire dage, men svenskerne har bedt om, at indsatsen bliver forlænget. Planen var egentlig, at danskerne skulle være hjemme igen mandag aften, men vi er i øjeblikket ved at undersøge, om vi kan sende afløsning derop, som kan komme hjem torsdag aften, siger Lars Høg Schou.

To brandmænd fra Hovedstadens Beredskaber og fire fra Østsjællands Beredskaber er i Sverige lige nu. De resterende 21 er fra Beredskabsstyrelsen.