Storbritannien: Tydelige beviser for russisk angreb på nødhjælpskonvoj

Meget tyder på, at Rusland ramte lastbiler med nødhjælp i Syrien, indikerer Storbritanniens udenrigsminister.

Udenrigsminister Boris Johnson mødtes i dag i FN's Sikkerhedsråd med bl.a. kollegaerne fra USA og Rusland for at diskutere løsninger i Syrien efter lastbilsangreb i Aleppo. (Foto: © TIMOTHY A. Clary, Scanpix)

Briterne er efterhånden overbevist om, hvem der stod bag det dødbringende angreb, som i mandags ramte en lastbilskonvoj med nødhjælp nær den syriske by Aleppo.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har ifølge New York Times antydet det samme, men Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, siger det som den første højtstående politiker meget direkte.

Ifølge ham er kun to parter i stand til at udføre et sådan angreb i området; Enten de russiske styrker eller Assad-regimets styrker.

Og pilen peger ifølge Johnson på Rusland, skriver The Guardian.

- Det er for tidligt at drage konklusioner omkring ansvaret, men se på det sådan her: Når man ser på, hvad der skete med nødhjælpskonvojen, er der kun to mulige syndere. (...) Der er syrerne og russerne, og vi har vores tvivl, om syrerne er i stand til at flyve om natten, og det efterlader en med en meget tydelig konklusion, siger Boris Johnson ifølge The Guardian.

Han var i dag samlet i FN's Sikkerhedsråd for at drøfte løsninger for Syrien med USA og Rusland som hovedparter, efter en syv dages meget spinkel våbenhvile udløb.

I går afviste den syriske hær at stå bag angrebet, der gik ud over mindst 18 af 31 lastbiler og kostede mindst 20 mennesker livet.

Rusland benægter ligeledes at stå bag og har sagt, at USA kan have angrebet konvojen. Ifølge Rusland havde amerikanerne en drone i området. En påstand som afvises af USA.

Sagen kort

  • Lastbilerne var fulde nødhjælp kørt mod Aleppo, hvor civile sulter og lever med død og krigens rædsler helt tæt på. Konvojen blev ramt i nærheden af byen Urm al-Kubra. Mindst 20 døde.

  • Nødhjælpskonvojen havde ventet omkring en uge på at få de nødvendige tilladelser til at kunne køre ind med nødhjælp fra den tyrkiske grænse til Aleppo.

    Den omfattede lastbiler fra FN, Røde Kors og Røde Halvmåne.

  • Angrebet medførte, at både FN og Røde Kors suspenderede nødhjælpen til området. FN siger nu, at man vil forsøge at få nødhjælp frem alligevel. Røde Kors kræver garantier for sikkerheden, hvis nødhjælp skal fragtes til de farlige områder.

  • Angrebet på konvojen og et ifølge USA fejlagtigt angreb på syriske soldater begået af amerikanske fly i lørdags har sat al snak om våbenhvile under pres. Parterne forsøger nu at blive forsonet ved forhandlingsbordet i FN.

  • USA's udenrigsminister, John Kerry, siger, at alle fly i 'nøgleområder' i Syrien skal blive på jorden efter angrebet. Eneste løsning nu er at genoptage den spinkle våbenhvile, som parterne forhandlede sig frem til skulle vare fra 12. september til 19. september, lyder det. Det er dog endnu uklart, om våbenhvilen fornys.