Røde Kors: Vi skal have garantier før vi bringer nødhjælp ud

Al fokus er rettet mod at opklare, hvad der skete, da en nødhjælpskonvoj i aftes dansk tid blev ramt af et luftangreb nær Aleppo.

Et luftangreb ramte 18 lastbiler i en nødhjælpskonvoj uden for Aleppo i aftes. Røde Kors har indstillet konvojkørsel for nu. (Foto: © Ammar Abdullah, Scanpix)

Den syriske civilbefolkning må indstille sig på, at der kan gå længe, før yderligere nødhjælp når frem til dem.

Som følge af et luftangreb mod en nødhjælpskonvoj, der ifølge FN ramte 18 ud af 31 lastbiler, har FN og Røde Kors indstillet al konvojkørsel på ubestemt tid.

- Vi er i gang med at undersøge, hvad der helt præcist er sket, og først herefter kan vi tage stilling til, hvad vi videre gør, oplyser den internationale chef hos Dansk Røde Kors, Birgitte Bischoff Ebbesen, der ikke har et bud på, hvornår nødhjælpsarbejdet kan genoptages.

Hun understreger, at Røde Halvmåne, der er Røde Kors’ søsterorganisation, fortsat har medarbejdere, der yder nødhjælp overalt i Syrien.

Garanti før nødhjælpen genoptages

Men konvojkørslen er altså suspenderet, så længe der kan sættes spørgsmålstegn ved sikkerheden.

- Vi skal have garanti for, at vi kan uddele nødhjælpen uden at risikere liv og lemmer, før vi genoptager kørslen, siger Birgitte Bischoff Ebbesen.

Hun forklarer, at aftaler med krigens forskellige parter er forudsætningen for Røde Kors’ nødhjælpsarbejde i Syrien. Det er typisk lokale aftaler, der indgås fra gang til gang og med de forskellige aktører, der opererer i lokalområderne.

Derfor skal det også undersøges, hvilke aftaler der blev brudt, da en nødhjælpskonvoj blev skudt ned i aftes.

- Der foregår et omfattende arbejde med at forhandle aftaler på plads med krigens parter, og det er de samme parter, der nu skal finde sammen igen for at opklare, hvad der skete, og hvordan man kan komme videre, siger Birgitte Bischoff Ebbesen.

Indstilling har alvorlige konsekvenser

Og det er af højeste prioritet for Røde Kors, at nødhjælpsarbejdet snart kan genoptages.

- Vi er allerede nu i gang med at forberede de civile på den syriske vinter, og det her kan betyde, at leveringen af mad, vintertøj og tæpper forsinkes længe, siger Birgitte Bischoff Ebbesen.

Hun kalder aftenens angreb for en grov krænkelse af ”krigens regler”. Og det er langt fra første gang, at reglerne for "god krigsførelse" bliver brudt i Syrien. Også hospitaler og sundhedsklinkikker har været ofre for bombninger.

Ifølge en opgørelse Physicians For Human Rights har lavet over krigens fem år, har der været næsten 400 angreb på hospitaler og lægeklinikker i Syrien. Angrebene har kostet 757 læge- og sundhedsarbejdere livet.