Største protest i Hvideruslands historie: Demonstranter kræver nyt valg

Tilhængere fra begge politiske fløje er på gaden i hovedstaden Minsk.

Udenlandske medier melder om, at flere hundredtusinder mennesker er på gaden

Fronterne er trukket godt op, og politiet er massivt til stede i gader og stræder i Hvideruslands hovedstad i dag.

Ifølge BBC melder nyhedsmediet Tut om, at 220.000 personer deltager i aftenens protester, og flere udenlandske medier skriver, at det er den største demonstration i landets historie.

Og det er ikke kun oppositionstilhængere, der har samlet sig. Det har også tilhængere af den siddende præsident Aleksander Lukasjenko.

Demonstranterne bevæger sig mod Uafhængighedspladsen i det centrale Minsk. Samme sted som præsidentens støtter er samlet.

Og blandt præsidentens støtter er der fint besøg. Manden det hele handler om - præsidenten på 26. år også kaldet "Europas sidste diktator" - er nemlig mødt op for at tale til sine tilhængere.

Han siger blandt andet, at han nægter at gå af, skriver Reuters.

Her råber tilhængerne præsidentens navn:

Ifølge BBC skulle flere af Lukasjenko-støtterne angiveligt være statsansatte, som er blevet tvunget til at gå på gaden. Om det er tilfældet, og hvor mange af de fremmødte, det eventuelt gælder for for, er umiddelbart svært at vurdere.

  • Lukasjenko-tilhængere er på gaden for at støtte præsidenten. (Foto: © Tatyana Zenkovich, Scanpix)
  • Med store flag og kampråb er præsidentens støtter på gaden. Lukasjenko vandt søndagens valg med mere end 80 procent af stemmerne. (Foto: © Tatyana Zenkovich, Scanpix)
1 / 2

Den modsatte fløj samlede sig efter kort efter middag i en såkaldt "fredsmarch" og bevæger sig nu gennem Minsks gader med flag og blomster.

Hvideruslands hovedstad Minsk så sådan her ud tidligt på aftenen. (Foto: © SERGEI GAPON, Scanpix)

Se video fra starten af marchen her:

Tortur af anholdte demonstranter

Siden valget søndag i sidste uge har tusindvis af demonstranter kæmpet for at få Lukasjenko væltet af pinden. De mener, han er kommet til magten med valgfusk, og de vil have ny præsident og retfærdige valg i Hviderusland.

Weekendens protester sker på direkte opfordring fra oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja. Med omkring ni procent af stemmerne mod Lukasjenkos mere end 80 procent stod hun tilbage som taber ved valget.

Svetlana Tikhanovskaja er 37 år og befinder sig lige nu i Litauen, så hun ikke behøver frygte for sin sikkerhed. Hun har flere gange sendt videohilsner til sine tilhængere. (Foto: © MARINA SEREBRYAKOVA, Scanpix)

Næsten 7.000 mennesker har siden præsidentvalget været anholdt for at demonstrere mod præsidenten, og mindst to har mistet livet under protesterne.

Der har de seneste dage floreret historier om både voldsomme anholdelser og tortur mod de anholdte. Mange af dem blev løsladt torsdag og fredag i denne uge.

Men på trods af skrækhistorierne går demonstranterne alligevel på gaden.

Sådan så det ud under en større begravelsesceremoni i går:

Rusland er klar til at hjælpe

Uroen i landet har nu fået præsident Lukasjenko til at drøfte situationen med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Hvis vi beder om det, vil vi få en den nødvendige hjælp til at sikre Hvideruslands sikkerhed, siger Lukasjenko.

Lukasjenko og Vladimir Putin har talt sammen om situationen i Hviderusland. (Foto: © MIKHAIL KLIMENTYEV, Scanpix)

Og den melding kan godt tolkes som en advarsel til befolkningen, vurderer Claus Mathiesen, der er lektor på Forsvarsakademiet.

- Det er en understregning af noget, der er kendt i forvejen. Allianceforholdet ligger allerede i den aftale, som Hviderusland og Rusland har med hinanden, men man kan godt sige, at det er en slags advarsel.

Men det er ikke sikkert, at Lukasjenko selv kan finde meget støtte i Rusland, siger Claus Mathiesen.

- Rusland vil under ingen omstændigheder lade Hviderusland bevæge sig frit, men jeg tror, Rusland ser på Lukasjenko som en færdig mand. Putin skal finde en opskrift på, hvordan man får Lukasjenko til at indse, at han er færdig, og hvordan man samtidig undgår at miste den gode og sikre relation til Hviderusland.

Rusland og Hviderusland er sammen om en slags fælles sikkerhedstraktat, hvor de hjælper hinanden. Og Hviderusland er udover det også afhængig af økonomisk støtte fra Rusland.

Og ifølge Claus Mathiesen vil russerne gør alt, hvad de kan, for at forsøge at påvirke, hvem en ny præsident eventuelt skal være, så man sikrer, at vedkommende er loyal over for Rusland.

Det er ikke kun Rusland, der følger sagen tæt. Det gør EU også, og unionen har blandt andet besluttet at lave sanktioner mod bestemte personer, der står bag den hårde opførsel over for demonstranterne.