Klokken 6 i morges trådte den amerikanske præsident Donald Trumps nye toldsatser på stål og aluminium fra Europa i kraft.
Tiltaget vækker kritik helt ind i Trumps eget parti, Republikanerne, hvor flere frygter, at straftolden kan udvikle sig til en egentlig handelskrig mellem USA og landets nære allierede.
- Lige nu kan man bedst betragte det som husspetakler, fordi det ikke er noget, der rammer økonomien særlig hårdt i Europa. Det vil ikke lægge fabrikker øde. Men hvis det udvikler sig yderligere, så kan det blive alvorligt, siger USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz.
- Trump-regeringen taler helt åbent om at indføre told på andre områder, for eksempel på importerede biler. Gør man det, vil det ramme Europa rigtig hårdt, og kommer det dertil, kan man godt begynde at tale om en decideret handelskrig.
EU vil i første omgang bringe de ny toldsatser for verdenshandelsorganisationen WTO, men Bruxelles har også en lang liste med amerikanske varer, som kan blive pålagt told som svar på Trumps told.
National sikkerhed
USA's officielle begrundelse for at indføre told på stål og aluminium er, at det er et spørgsmål om national sikkerhed.
Argumentet lyder, at amerikanske stålværker bliver så pressede af billig importeret stål og aluminium, at de må lukke - og det truer USA's evne til at kunne producere våben til at forsvare sig selv.
Den forklaring er svær at sluge blandt USA's nærmeste Nato-allierede, som nu også bliver ramt af tolden.
- Det her handler meget som symbolpolitik og indenrigspolitik. Trump vil sende et klart signal til sine kernevælgere om, at han kæmper deres sag - selvom det skulle koste en handelskrig med nogle af USA's bedste venner, siger Steffen Kretz.
Ramt af frihandel
Korrespondenten forklarer, at den globale frihandel, som vi har vænnet os til de sidste 20-30 år, har været hård ved mange amerikanere.
- Frihandel har løftet hundreder af millioner mennesker i fattige lande ud af fattigdom. Den har skabt kolossale rigdomme for nogen i Vesten, men den har også betydet, at helt almindelige mennesker med helt almindelige lønninger i vores del af verden er blevet ringere stillet - og det dem, som stemte på Trump.
Tidligere blev præsidenten bremset af nære ansatte som udenrigsminister Rex Tillerson og toprådgiver Gary Cohn, der alle var modstandere af en handelkrig. Men de er væk nu og erstattet af hardlinere.
- De nye folk ser fri, global handel som noget, der har været til stor skade for USA, og de vil gå rigtig langt for at rette op på de uretfærdigheder, som de ser. Jeg tror, at det er derfor, at vi ser en meget mere handlekraftig Trump nu.