Amerikanske menneskerettighedsorganisationer fik i går en god nyhed. Chelsea Manning bliver efter syv år bag tremmer sat fri af den afgående præsident, Barack Obama - 28 år før tid. Det er dog ikke alle, der deler begejstringen, forklarer DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz.
- Det er overraskende, fordi det er en sag, der er utrolig kontroversiel og har fået stærke følelser i kog i USA.
- På den ene side er der folk, der mener, at Manning er en helt, fordi Manning har lækket oplysninger, der dokumenterede, at centraladministrationen løj for offentligheden i spørgsmålet om, hvor mange civile, der blev dræbt under krigen i Irak. For andre er Manning en landsforræder, som har lækket oplysninger, der har bragt amerikanske soldaters liv i fare. For dem er det en fejl, at Manning bliver benådet, og derfor regner kritikken ned over Obama i hans sidste dage.
Bradley blev til Chelsea
Sagen startede, da Chelsea Manning tilbage i 2009 var soldat og lækkede en række videoer og dokumenter om USA’s missioner i Irak og Afghanistan. Blandt andet en video, der viste en amerikansk helikopter angribe en gruppe mennesker i Bagdad. To af de omkomne var journalister fra Reuters.
I 2013 blev Manning idømt 35 års fængsel. Dengang var fornavnet Bradley. Det blev sidenhen til Chelsea, og det er en vigtig krølle på historien, når man taler om benådningen.
- Der er nogle humanitære årsager, der gør situationen særdeles prekær. Manning er transkønnet, befinder sig i et fængsel fyldt med mænd og har forsøgt at begå selvmord to gange. Derfor har en lang række menneskerettighedsadvokater kæmpet for at få Manning løsladt, og jeg tror, det er en del af baggrunden for Obamas beslutning, siger Steffen Kretz.
Snowden skal ikke forvente samme behandling
De dokumenter, som Chelsea Manning fik adgang til, kom blandt andet ud i offentligheden via WikiLeaks, og det gør sagen endnu mere kontroversiel, siger Steffen Kretz.
- Lækagen var det første scoop for WikiLeaks, der er aktuelle netop nu og har spillet en central rolle i den amerikanske valgkamp, fordi de har givet oplysninger videre, som russiske hackere angiveligt har skaffet.
De amerikanske menneskerettighedsadvokater er ikke de eneste, der glæder sig over, at Chelsea Manning bliver sat fri. På den anden side af jorden har Edward Snowden takket Barack Obama via Twitter for benådningen. Han lækkede i 2013 dokumenter, der afslørede en række detaljer om USA’s massive overvågningssystem. Edward Snowden flygtede efterfølgende til Rusland, og hvis han håbede på en lignende benådning, så bliver han slemt skuffet.
- Talsmanden for Det Hvide Hus siger, at sagerne ikke kan sammenlignes, for Manning stillede op til en retssag, har erkendt at have begået en forbrydelse og har erklæret at fortryde det og er blevet idømt en hård fængselsstraf.
- Edward Snowden er derimod flygtet og sidder nu i et andet land. Desuden har han med sin lækage bragt USA i en endnu mere prekær situation, da oplysningerne var af langt alvorligere karakter, og derfor mener man ikke, at de to sager kan sammenlignes.