På en af sine sidste dage i Det Hvide Hus valgte præsident Barack Obama tirsdag at skære 28 år af straffen mod whistlebloweren Chelsea Manning.
Den tidligere efterretningsanalytiker blev i 2013 idømt 35 års fængsel for spionage og for at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter fra det amerikanske militær.
Herunder følger en række af de mest opsigtsvækkende lækager:
* Manning lækkede blandt andet en video, der viser, hvordan en amerikansk kamphelikopter angriber en gruppe mennesker på jorden i Bagdad. To af dem viste sig at være ansatte ved nyhedsbureauet Reuters.
Reuters forsøgte siden forgæves at få udleveret en kopi af optagelserne. Efter en undersøgelse af episoden konkluderede det amerikanske militær, at besætningen på helikopteren havde handlet i overensstemmelse med reglerne.
Usminket billede af krigen
* Chelsea Manning havde i sit arbejde som efterretningsanalytiker adgang til hærens fortrolige oplysninger om krigen i Irak og Afghanistan.
Manning udleverede knap 400.000 dokumenter om krigen i Irak. De blev offentliggjort i oktober 2010.
* 25. juli - blot en måned efter at Manning blev anholdt - publicerede WikiLeaks 75.000 tilsvarende dokumenter om krigen i Afghanistan.
The New York Times, som deltog i offentliggørelsen, skrev, at dokumenterne gav et "usminket billede af krigen i Afghanistan, der i mange henseender var mere grusom end den officielle skildring."
Lækkede Guantánamo-oplysninger
* Mannings lækkede også dokumenter om flere end 700 fanger på Guantánamo-basen. Mange af dokumenterne afslørede, at der var meget få beviser mod fangerne på basen.
Flere end 250.000 dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium blev lækket. Dokumenterne afslørede også, at USA systematisk ignorerede rapporter om mishandling af fanger.
Mange mener ifølge Huffington Post, at lækagen kan have været en afgørende faktor for "Det Arabiske Forår" med store folkelige opstande i regionen.
Nogle af dokumenterne afslørede således omfattende korruption i regimet under den tidligere tunesiske præsident Zine El Abidine Ben Ali. De første dokumenter blev lækket i november 2010 - blot to måneder før Ben Ali flygtede ud af landet.
Kilde: Huffington Post
/ritzau/