Steffen Gram: Trumps kirkebesøg taler til hvide, ældre vælgere

Det er to verdener, der støder sammen, når Donald Trump og Joe Biden diskuterer urolighederne i USA.

Donald Trump tilbragte i går et par minutter foran kirken St. John's Church, der ligger overfor Det Hvide Hus. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

Selvom det blot varede et par minutter, da USA's præsident, Donald Trump, i aftes besøgte kirken St. John's, og selvom han slet ikke talte undervejs, formåede han alligevel at kommunikere klart og tydeligt til sin base.

Det vurderer DR's internationale korrespondent Steffen Gram efter foto-seancen, der udspillede sig kort tid efter, at politiet med tåregas og gummikugler havde fjernet fredelige demonstranter foran præsidentboligen.

Donald Trumps korte udflugt til kirken, som amerikanske præsidenter i årevis har anvendt, blev foreviget af præsidentens folk og siden lagt på Twitter.

- Videoen taler ind til hans støtter. Den taler ind til 'lov og orden-Amerika', som føler sig presset i øjeblikket. Den taler til det konservative, lidt ældre, hvide Amerika. Det taler til dem, der siger, at 'det her ikke løser noget', siger Steffen Gram.

Biskop: Trump spurgte ikke os

Protesterne i kølvandet på George Floyds død, den sorte mand, der sidste mandag døde i politiets varetægt, har nu stået på i en uge.

Donald Trumps 'optræden' foran kirken er blevet kritiseret af mange, blandt andet af flere biskopper.

- Præsidenten bruger biblen, den mest hellige tekst i den kristne tradition, og en af kirkerne i mit bispedømme uden at spørge os som bagtæppe for et ukristeligt budskab, og som er imod alt, vores kirke står for, siger biskop i Washington Mariann Edgar Budde til New York Times.

Ifølge Steffen Gram er det præsidentens rolle at samle nationen. Men her er følelsen, at det modsatte er sket, siger han.

- Han står der og trækker sin bibel op. Donald Trump stiller sig op og bruger situationen, siger han og tilføjer:

- Det er klart, at en præsident selvfølgelig skal stille sig op og sige til sin befolkning, at nu skal I holde op med at plyndre, begå hærværk, sætte ild til ting og så videre, men den slags kan ordnes på forskellige måder.

  • Præsidenten fik taget et billede foran kirken, før han gik tilbage til Det Hvide Hus efter få minutter. (Foto: © TOM BRENNER, Scanpix)
  • Forinden havde politi og militærpoliti ryddet vejen for demonstranter. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Ifølge flere amerikanske medier og Washingtons borgmester var det fredelige demonstranter, der stod foran Det Hvide Hus. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Militærpoliti stod vagt foran præsidentens livvagter. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
1 / 4

Biden: Er det her, hvem vi ønsker at være?

I USA har demonstrationerne spredt sig til mindst 140 byer, men også i Europa har flere storbyer set demonstrationer for sortes rettigheder, heriblandt København og Paris.

Flere steder i USA har protesterne medført plyndringer og ildspåsættelser, og tusindvis er blevet anholdt.

Måske var det derfor, at Joe Biden, der er snublende tæt på at kunne kalde sig Demokraternes præsidentkandidat ved valget til november, i dag tog mundbindet af, da han for første gang siden coronakrisens indtog forlod sin hjemstat Delaware for at kommentere urolighederne fra Philadelphia.

- Er det her, hvem vi ønsker at være? Er det, hvad vi vil give videre til vores børn og børnebørn, lød det blandt andet fra Joe Biden, der samtidig kritiserede Donald Trump for hans håndtering af protesterne.

- Biden gjorde det klart, at den måde Trump forsøger at løse problemerne på for de sorte, det er ikke en løsning. Løsningen er ikke at sætte militæret ind, som Trump har truet med. Det er ikke det, der løser uligheden, den systematiske racisme, siger han og tilføjer:

- Men samtidig var det klart, at Biden også tog afstand fra de ødelæggelser, plyndringer og vandalisme, som er fulgt i kølvandet på protesterne efter George Floyds død, siger Steffen Gram.

Ifølge Steffen Gram er forskellen mellem Donald Trump og Joe Biden tydelige.

- Det er som to verdener, der støder sammen. Donald Trump dyrker konflikten, og er der ikke en, skaber han den med sine tweets og udtalelser. Joe Biden forsøger omvendt at slå bro over konflikterne, samtidig med at han anerkender, at det amerikanske samfund langt fra er perfekt.