Artiklen er opdateret den 6. juli 2021 kl. 11.37: Denne artikel havde tidligere en rubrik, der beskrev, at demonstranter blev fjernet, således at præsident Trump kunne få foretaget billedet foran kirken. Dette fremgik ligeledes i et afsnit af brødteksten.
Dette var ikke korrekt. Det fremgår af en rapport fra det amerikanske indenrigsministerium fra juni 2021, der fastslår, at ordren blev givet for at sætte sikkerhedshegn op, fordi der havde været hærværk af området de foregående dage, og at ordren til at rydde Lafayette Park blev givet, før det var kendt, at Trump ville besøge kirken i nærheden af parken, da man ønskede at sikre området grundet. Vi beklager fejlen.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, havde kun lige nået at sige, at han vil sætte militæret ind i Washington D.C., før der begyndte at lyde høje brag.
Militærpoliti fra Nationalgarden satte ind med tåregaskanoner, flashgranater og gummikugler mod demonstranter på Lafayette-pladsen foran Det Hvide Hus.
Ifølge flere amerikanske medier, herunder New York Times, var der tale om fredelige demonstranter.
Demonstranterne blev fjernet, før præsidenten gik de få hundrede meter over parken til den nærliggende kirke St. John's Church, der er blevet vandaliseret af demonstranter dagen før.
Donald Trump stillede op foran kirken, hvor han med en bibel i hånden fik taget et par billeder, og efter et par minutter gik han og hans følge tilbage til Det Hvide Hus.
Kirkebesøget kom, bare et øjeblik efter at præsidenten har meddelt, at han vil slå langt hårdere ned på de protester, der har fundet sted i løbet af den sidste uge i kølvandet på, at den sorte mand George Floyd døde i politiets varetægt sidste mandag.
Præsidentens optræden ved kirken falder i den grad Mariann Edgar Budde, biskop i Washington, for brystet.
- Præsidenten bruger biblen, den mest hellige tekst i den kristne tradition, og en af kirkerne i mit bispedømme uden at spørge os som bagtæppe for et ukristeligt budskab, og som er imod alt, vores kirke står for, siger hun til New York Times.
Det Hvide Hus har efterfølgende lagt en video på Twitter, der viser præsidentens besøg ved kirken.
I adskillige byer har protesterne udviklet sig voldsomt med brandstiftelser, plyndringer og sammenstød mellem politi og demonstranter.
- Jeg har kraftig anbefalet guvernørerne at indsætte Nationalgarden i et tilstrækkeligt antal, så vi dominerer gaderne. Borgmestre og guvernører skal etablere en overvældende tilstedeværelse, indtil volden er stoppet, lød det fra præsidenten på pressemødet.
- Mens vi taler, sender jeg tusinder og tusinder af svært bevæbnede soldater, militært personale og retshåndhævende myndigheder for at stoppe oprør, plyndring, hærværk, overfald og ulykkelige ødelæggelser, sagde han videre.
Nationalgardens indsats mod demonstranterne møder hård kritik fra byens borgmester, Muriel Bowser, der kort før præsidentens pressemøde havde indført udgangsforbud for at dæmme op for demonstrationerne.
- 25 minutter før udgangsforbuddet og uden provokation, brugte føderalt politi ammunition mod fredelig demonstranter foran Det Hvide Hus. Det vil gøre arbejdet for Washingtons politibetjente sværere. Skamfuldt!, skriver hun på Twitter, hvor hun samtidig opfordrer folk til at gå hjem.
New yorkere trodsede udgangsforbud
I millionbyen New York blev der også indført udgangsforbud i går.
Selvom protesterne i New York primært var fredelige, satte udgangsforbuddet ikke en stopper for hærværk og plyndringer på Manhattan.
Her er gaderne overdænget med glasskår fra smadrede vinduer og ødelagte butiksfacader.
Det har da også fået New Yorks borgmester, Bill de Blasio, til at erkende, at udgangsforbuddet ikke har haft den ønskede effekt.
- Demonstranterne var overvejende fredelige i dag, og politiet respekterede deres ret til at ytre sig. Men nogle mennesker havde intet med sagen at gøre, men stjal og smadrede i stedet. Det vil vi ikke tillade, skriver han på Twitter.
Hærværket møder også hård kritik af andre demonstranter i New York.
- Det giver et dårligt ry for os, der her for at gøre det rigtige, siger demonstranten Steeve Anthony, til New York Times.
Det er dog ikke kun politivold og hærværk, de er trætte af i New York. Byens guvernør, Andrew Cuomo, langer også hårdt ud efter Donald Trumps håndtering af situationen.
- Han bruger militæret til at ødelægge en fredelig demonstration, så han kunne få taget et billede af en kirke. Det hele er bare et tv-show for den her præsident, skriver han på Twitter.
5.600 anholdt på en uge
Protesterne i USA har spredt sig som en steppebrand på tværs af stater siden tirsdag, efter at en video af fire betjentes håndtering af den nu afdøde George Floyd begyndte at cirkulere.
George Floyd mistede livet efter en anholdelse i Minneapolis, efter en betjent havde holdt ham nede med et knæ i hals og nakke i næsten ti minutter. De sidste minutter var George Floyd bevidstløs og havde flere gange sagt, at han ikke kunne få vejret.
Se en del af videoen herunder. Vi skal advare om voldsomme billeder.
De fire betjente er alle blevet fyret, og den betjent, der sad på George Floyd er blevet anholdt og sigtet for manddrab.
Urolighederne har bredt sig til mindst 140 byer på tværs af stater og er nu de mest omfattende uroligheder siden mordet på borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King i 1968. Nationalgarden er blevet aktiveret i mindst 21 stater.
Ifølge nyhedsbureauet AP er mindst 5.600 demonstranter blevet anholdt i løbet af den sidste uge.