"Det er ingen hemmelighed, at de ledere, der mødes i dag, har meget forskellige holdninger til emner som klimaforandringer og handel. Men vores rolle som EU er at holde sammen på G7 på alle fronter".
Sådan sagde EU-præsident Donald Tusk inden dagens G7-topmøde på Sicilien i Italien.
En af grundene til, at det kan blive svært, hedder Donald Trump, især når to af topmødets vigtigste emner - handels- og klimapolitik - skal diskuteres.
Svært at holde Trump på klimasporet
Den amerikanske præsident har tidligere sagt, at global opvarmning ikke er menneskeskabt og kaldt fænomenet for "svindel".
Desuden ønsker han at trække USA ud af den såkaldte Paris-aftale, en klimaaftale fra 2015, hvor flere end 190 lande herunder USA skrev under på, at temperaturstigningerne i verden gennemsnitligt skal holdes under to grader.
- Trump vil møde en samlet front af de øvrige seks ledere af G7-landene, der vil forsøge at overtale ham til at lade USA holde fast i den internationale klimaaftale. Lederne vil fortælle ham, at det er en rigtig dårlig idé, hvis USA bakker ud, siger international korrespondent i DR Nyheder Steffen Gram, som følger mødet på Sicilien.
USA kommer som altid først
Når G7-mødedeltagerne når til punktet handelspolitik, vil de også komme til at mærke den kurs, som den amerikanske præsident har sat, siden han kom i Det Hvide Hus: USA’s interesser kommer i første række, forklarer Steffen Gram:
- Trump har tidligere sagt at han ønsker nogle andre handelsaftaler med blandt andre EU. Han har også truet med at ville forlade nogle de aftaler, som allerede eksisterer. Og her vil de øvrige seks G7-ledere igen forsøge at fastholde ham på de allerede indgåede aftaler, siger Steffen Gram.
Af andre punkter på dagsordenen står terrorbekæmpelse samt de udfordringer, mange lande står over for med et stigende antal flygtninge og migranter, der ankommer. G7-mødet slutter i morgen.