Spansk arrestordre holder Puigdemont og co. ude af Europa-Parlamentet

Nikolaj Villumsen, Margrete Auken og 74 EU-kollegaer kræver catalanske separatister bliver godkendt.

Cataloniens tidligere præsident, Carles Puigdemont, er en af de nyvalgte parlamentarikere fra Spanien, der ikke har aflagt ed i Madrid. Derfor er det uvist, om han kan få sin plads i Europa-Parlamentet. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Det er dybt problematisk, at tre nyvalgte - og omstridte - europaparlamentarikere fra Spanien, herunder Cataloniens tidligere præsident, Carles Puigdemont, endnu ikke er blevet godkendt til at indtage deres pladser i Europa-Parlamentet.

Sådan lyder kritikken fra 76 nyvalgte og afgående europaparlamentarikere, herunder danske Nikolaj Villumsen (EL) og Margrete Auken (SF), i et brev til Europa-Parlamentets ledelse.

De mener, at de spanske myndigheder bevidst forsøger at forhindre de tre politikere i at kunne tiltræde deres poster. Senest i går under en politisk edsaflægning i Madrid, hvor alle tre udeblev.

Derfor opfordrer de nu parlamentets ledelse til at lægge pres på spanierne, så de tre politikere kan få deres pladser i det nye Europa-Parlament, der formelt bliver konstitutueret den 2. juli i år.

- Målet har tydeligvis været at forhindre de pågældende europaparlamentarikere i at opnå de rettigheder og friheder, som europæiske politikere har, lyder det i brevet.

- Det er helt uacceptabelt, at den spanske regering sætter hindringer i vejen for dem, så de ikke kan udføre deres arbejde, tilføjer Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

- De respekterer ikke vælgernes valg, og det er et grundlæggende demokratisk problem, som berører alle, der går op i demokrati i Europa.

Enhedslistens nyvalgte europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen, er en af medunderskriverne på brevet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Mere end 2,2 millioner stemmer

Sagen drejer sig om de tre catalanske separatister Carles Puigdemont, Antoni Comín og Oriol Junqueras, der blev valgt til Europa-Parlamentet ved valget i slutningen af maj.

De var alle involveret i Cataloniens omstridte uafhængighedsafstemning i efteråret 2017, der efterfølgende blev underkendt af både regeringen og forfatningsdomstolen i Spanien.

Carles Puigdemont og partifællen Antoni Comín flyttede kort tid efter til Belgien, hvor de siden har levet i selvvalgt eksil. De risikerer nemlig begge at blive anholdt og retsforfulgt for deres medvirken i afstemningen, hvis de vender tilbage til Spanien.

Oriol Junqueras, der var vicepræsident i Catalonien i 2017, er blevet i Spanien, hvor han i dag sidder varetægtsfængslet, tiltalt for blandt andet medvirken til oprør og misbrug af offentlige midler.

Trods det, lykkedes det som bekendt de tre politikere at blive valgt til Europa-Parlamentet med sammenlagt mere end 2,2 millioner stemmer. Men for at kunne få pladserne skal de ifølge spansk lovgivning først aflægge ed i det hjemlige parlament, der ligger i hovedstaden, Madrid.

Den ceremoni fandt sted i går, men ingen af de tre politikere var mødt op.

Her lancerer Antoni Comín og Carles Puigdemont deres kandidatur til Europa-Parlamentet. De står i spidsen for partiet "Junts per Catalunya" - "Sammen om Catalonien" - og de førte deres valgkamp fra Bruxelles i Belgien. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Skulle selv være mødt op

Carles Puigdemont og Antoni Comín havde valgt at blive i Belgien, mens Oriol Junqueras på forhånd havde fået afslag på at forlade fængslet for at kunne deltage.

Carles Puigdemont og Antoni Comín havde dog sendt deres advokat, Gonzalo Boye, til ceremonien med beviser på, at de havde aflagt ed i Belgien, og at de ville overholde den spanske forfatning, som loven kræver.

Men det blev ifølge den spanske avis El Pais afvist. De to politikere skulle selv være mødt op, lød forklaringen, og derfor er ingen af deres navne at finde på den officielle liste over nyvalgte spanske europaparlamentarikere, som de spanske myndigheder har sendt til EU.

Gonzalo Boye vil nu tage sagen op i EU-domstolen, og de 76 europaparlamentarikere vil have Europa-Parlamentets nuværende ledelse til at tage kontakt til de spanske myndigheder.

De mener, at de tre politikere er beskyttet af parlamentarisk immunitet, og at de derfor har ret til at tiltræde deres poster. Derudover skriver de, at der er tale om "en uacceptabel overtrædelse" af blandt andet EU-traktaterne og Europa-Parlamentets forretningsorden.

Cataloniens forhold til resten af Spanien vækker fortsat store følelser i Spanien. Billedet her er fra 1. oktober 2018, der var årsdagen for den omstridte afstemning. (Foto: © ALBERT GEA, Scanpix)

Nikolaj Villumsen forstår godt, at hverken Carles Puigdemont eller Antoni Comín valgte at rejse til Madrid for at deltage i gårsdagens ceremoni.

- Virkeligheden er, at de ville ryge i fængsel, hvis de var mødt op, siger han.

Men Spanien er en retsstat, og den har vel ret til at retsforfølge personer, som man mener, har overtrådt loven?

- Det grundlæggende problem er, at man forsøger at løse et politisk problem om Cataloniens status gennem fængsling og straf. Det fører ikke til en løsning, men til en eskalring af konflikten, siger Nikolaj Villumsen og fortsætter:

- Jeg mener, at det catalonske spørgsmål skal løses gennem dialog og demokrati. Og jeg håber rigtig meget, at det bliver muligt at presse igennm, at Spanien skal respektere, at der har været et demokratisk valg.