Italien og Malta nægter pure at åbne deres respektive havne for det tyske NGO-skib Aquarius. Ombord er 629 nødstedte flygtninge og migranter.
Men efter pres fra det internationale samfund har Spanien tilbudt Aquarius, at båden kan komme til den spanske by Valencia. Det skriver Reuters på baggrund af en pressemeddelelse fra den spanske premierminister.
EU-Kommissionen krævede tidligere, at Italien og Malta dropper deres strid og prioriterer hjælp til flygtningene og migranterne, hvoraf 129 er uledsagede mindreårige:
- Vi taler om mennesker her. Prioriteten for både italienske og maltesiske myndigheder bør være at sikre, at disse mennesker modtager den pleje, de har brug for, siger Kommissionens talsmand Margaritis Schinas til Reuters.
- Vi opfordrer alle involverede til at bidrage til en hurtig løsning, så folkene ombord på Aquarius sikkert kan gå i land så hurtigt som muligt, fortsætter Schinas.
Også FN's flygtningeagentur, UNHCR, kritiserer Italiens og Malta håndtering af sagen og kræver handling.
- De bredere spørgsmål om, hvem der har ansvaret, og hvordan dette ansvar bedst kan deles mellem landene, bør tages op senere, siger Vincent Cochetel, FN's særlige udsending til det centrale Middelhavsområde, til Reuters.
'Italien skal ikke være en flygtningelejr'
Italien nægter trods presset fra det internationale samfund at tage imod NGO-skibet, siger den italienske indenrigsminister Mateo Salvini:
- At redde menneskeliv er en pligt, men Italien skal ikke omdannes til en stor flygtningelejr, skriver Salvini på Facebook.
- Vi lukker havnene, afslutter Salvini.
Også Malta afviser, at de nødstedte flygtninge og migranter er deres ansvar. Regeringen på Malta henviser til, at de nødstedte blev samlet op i et farvand kontrolleret af Libyen, hvor italienske myndigheder koordinerer redningsaktionerne.
Så et regulært 'mexican standoff' udvikler sig netop nu Middelhavs-regionen. Men hvem blinker først? Italien, Malta eller EU?
Det gjorde altså Spanien, der netop har tilbudt at tage imod de nødstedte flytninge og migranter.
Skibet er overfyldt
Det tidligere tyske kystvagtskib, Aquarius, er ejet af den humanitære organisation SOS Mediterranee, og sejler ifølge Salvini under hollandsk flag.
Ifølge organisationen er stemningen ombord på skibet "ængstelig", det skriver SOS Mediterranee på NGO'ens Twitter-profil:
- Aquarius er stadigt instrueret til at vente mellem Italien og Malta. De 629 reddede folks tilstande er stabile, men risikoen forøges over dagen. De bliver mere ængstelige og spørger til, hvornår de vil kunne nå frem til land.
Over for mediet Euronews udtrykker Aloys Vimard, projektkordinator hos Læger Uden Grænser, at man har mad og vand nok til to til tre dage ombord på skibet, men så længe håber man ikke at skulle være på åbent hav.
- Her er overfyldt. Folk sover på dækket. Det er slet ikke behageligt. De er svage, trætte og udmattede. Så vi ønsker, at de kunne få et behageligt sted, et værdigt sted at hvile, siger Vimard ombord på Aquarius.
Over for nyhedsbureauet AP vurderer Læger Uden Grænser imidlertid, at skibet er ved at løbe tør for mad og vand.
Hvortil?
400 af de flygtninge og migranter, der er ombord på Aquarius, er undsat af italienske flåde- og handelsfartøjer, og overført til skibet, ifølge SOS Mediterranee.
Og ifølge international lov er det op til det land, der koordinerer eftersøgningen og redningsaktionen af nødstedte flygtninge og migranter, at vælge, hvilken havn redningsskibet skal til. I tilfældet Aquarius er det Italien, der som bekendt har valgt en maltesisk havn.
Men nu kan de 629 flygtninge og migranter altså komme til Spanien.