Premierminister Boris Johnson er som hjulene på en indkøbsvogn, der rasler ubeslutsomt frem og tilbage. Og hans inkompetence har kostet mange tusinde briter livet, som ikke burde være døde under pandemien.
Sådan er kernen i den hårde kritik af håndteringen af pandemien i Storbritannien, som Johnsons tidligere toprådgiver Dominic Cummings har leveret til det britiske parlament i dag.
I et syv timer langt vidnesbyrd fortalte Cummings om alle de fatale fejl, som regeringen og særligt Boris Johnson begik i håndteringen af pandemien under både første, anden og tredje lockdown.
Listen over anklager er lang - og til tider spøjs.
Dominic Cummings påstår for eksempel, at regeringen overvejede at få premierministeren til at opfordre folk til at holde "smittefester", så coronavirusset kunne sprede sig hurtigt og skabe flokimmunitet i befolkningen. Lidt ligesom med skoldkopper.
En anden idé var, at premierministeren skulle have en indsprøjtning med virusset på direkte tv for at vise, at flokimmunitet var vejen frem.
Først da Boris Johnson forstod, at det ville føre til hundredetusinder dødsfald og et komplet sammenbrudt sundhedssystem, skrottede de den strategi og lukkede ned.
Og så er der anklagen om møderne, som Boris Johnson ikke kom til, fordi han havde travlt med at skrive bøger for at finansiere sin seneste skilsmisse.
Helt på hævntogt
Vi ved ikke, om det her skete i Downing Street 10 sidste år. Men vi ved, at Dominic Cummings var til stede i hjertet af regeringen, da der blev advaret mod det nye virus og truffet afgørende beslutninger.
Derfor blev der lyttet til hans timelange vidnesbyrd.
Det er ingen overdrivelse at sige, at han har været en af de mest betydningsfulde skikkelser i britisk politik. Han styrede den kampagne, der fik briterne til at stemme sig ud af EU i 2016 og var premierministerens chefstrateg indtil november 2020.
Siden er det som om, det har været hans mission at gøre skade på Johnson ved at afsløre hans fejl og mangler. Det bliver uløseligt kædet sammen med hans exit fra jobbet, der kom efter et følelsesladet personopgør med premierministeren.
I dag erkendte han dog også sine egne fejltagelser. For hvis der var så meget galt med måden, regeringen håndterede pandemien på, hvorfor sagde eller gjorde han så ikke noget, mens han kunne?
Det undskyldte Cummings for og sagde, at han havde besluttet sig for at blotlægge alt for de efterladte til coronaens mange ofres skyld.
Han brugte herefter sig selv som et eksempel på, hvordan personer helt uden forstand på pandemier eller vira blev sat til at tage afgørende beslutninger om liv eller død.
Cummings undskyldte i dag for de fejltrin, han selv var en del af under coronakrisen:
Johnson nølede med nedlukninger
Dominic Cummings er ikke en person, som englænderne har særligt meget kærlighed eller tiltro til. Han er kendt for at være brutal i sit politiske arbejde og brød selv coronareglerne i marts 2020, da han kørte med kone og barn op til sine forældre i Durham, mange hundrede kilometer nord for London, selvom alle tre havde symptomer på covid-19.
Det var en stor skandale, som fik opbakningen til den konservative regering til at styrtdykke blandt briterne. Man kan altså ikke regne med, at offentligheden tager Cummings vidnesbyrd for gode varer.
Men han har lovet, at han vil underbygge sin kritik med dokumentation, som han vil udlevere til den komité i parlamentet, der gransker regeringens coronahåndtering.
Hvis han kan dokumentere de mange alvorlige påstande mod Boris Johnson, kan det blive meget alvorligt for premierministeren. Han risikerer at blive draget personligt til ansvar for, at Storbritannien havde et af de værste dødstal for noget land i hele verden.
Dominic Cummings' anklager går nemlig ikke kun på de valg, der blev taget i begyndelsen af pandemien, men også i efteråret sidste år, da anden bølge ramte.
Her nølede Boris Johnson efter sigende igen med at lukke ned, selvom læringen fra første bølge var, at det skulle gøres så tidligt som muligt for at slå smitten ned.
Faktisk var Johnson angiveligt så stor modstander af nye nedlukninger, at han sagde, han “hellere ville se ligene hobe sig op” end at indføre dem.
“Nuclear Dom”
Indtil videre er alt det her dog kun anklager og påstande fra en tidligere rådgiver, som måske bare vil hævne sig på en tidligere chef.
Dominic Cummings har blandt politikerne i Westminster tilnavnet “Nuclear Dom”, der spiller på det engelske ord for en atombombe.
Det var lidt af en bombe, han præsenterede for det britiske parlament i dag, men uden dokumentation for påstandene har vi til gode at se eksplosionen.
I mellemtiden er regeringen dog begyndt at svare igen - særligt ved at slå ring om sundhedsminister Matt Hancock, som Dominic Cummings ellers påstår burde have været fyret mindst “15-20 gange” for alle sine brølere under pandemien.