Boris Johnsons tidligere højre hånd: 'Da befolkningen havde mest brug for os, svigtede regeringen'

Tidligere toprådgiver skyder med skarpt mod sin tidligere chef, men premierministeren afviser, at han undervurderede pandemien.

Det var som en film, hvor alt er ude af kontrol – en næsten surrealistisk situation.

Sådan lyder det fra Dominic Cummings, Boris Johnsons tidligere højre hånd og nuværende værste kritiker, da han i dag skulle redegøre for sin rolle i den britiske regerings håndtering af coronakrisen.

Dominic Cummings er for mange et ukendt navn - men hans rolle i britisk politik kan ikke overvurderes. Han er blandt andet manden bag Leave-kampagnen, der fik briterne til – med et snævert flertal – at stemme for at forlade EU i 2016. Han har også været Boris Johnsons tætteste rådgiver, indtil han i november blev fyret.

Cummings valgte demonstrativt at gå ud af fordøren, da hans tid i Downing Street var slut:

Den dag i dag er han ikke længere på god fod med premierministeren - i stedet er han blevet en af Johnsons mest bramfrie kritikere - ikke mindst, når det til kommer til premierministerens håndtering af coronapandemien.

Og tidligere i dag fik han rig mulighed for at lufte sin utilfredshed, da han foran rullende kameraer sad over for et britisk parlamentsudvalg.

Titusinder af briter døde unødvendigt på grund af regeringens håndtering af pandemien, sagde Dominic Cummings blandt andet.

- Da befolkningen havde mest brug for os, svigtede regeringen, lød det fra den tidligere toprådgiver.

"Tosset" at Johnson fik magten

Under dagens høring sagde den fyrede toprådgiver blandt andet, at det er fuldstændig "tosset", at Boris Johnson endte i Downing Street som britisk premierminister.

- Der burde han aldrig have været, og det samme gælder mig selv, sagde den tidligere rådgiver, der også beskyldte premierministeren for at skifte mening "ti gange om dagen, og så ringe til pressen og modsige sin egen politik dag efter dag".

I løbet af den over syv timer lange seance langede han flere gange ud efter Boris Johnson og hans regering. Blandt andet ved at beskylde regeringen for i januar og februar 2020 at have underspillet faren ved covid-19 og ved at beskylde Johnson for konsekvent at være mere bekymret for økonomien end den lurende sundhedskrise.

Cummings beskyldte også Johnson for at betragte covid-19 som en skrækhistorie:

Men også sundhedsminister Matt Hancock stod for skud.

- Jeg mener, at sundhedsministeren burde have været fyret for mindst 15, 20 ting, og blandt dem for at lyve over for alle ved adskillige lejligheder under møde efter møde i kabinettet og offentligt.

Efter kritikken fra Cummings oplyste en talsmand for Boris Johnson, at premierministeren har fuld tiltro til Hancock og har arbejdet tæt sammen med ham gennem hele pandemien, skriver Ritzau.

Under høringen blev det også pointeret, at Dominic Cummings som toprådgiver var dybt involveret i den politik, som han nu langer ud efter.

Holdt forpremiere på Twitter

Allerede forud for dagens høring vidste man en hel del om, hvad Dominic Cummings havde tænkt sig at fortælle – ikke mindst fordi han i sidste uge gik på Twitter og holdt en ”forpremiere” på sine afsløringer, siger DR’s korrespondent Tinne Hjersing Knudsen.

- Han begyndte med et enkelt tweet, som udviklede sig til en tråd med 64 tweets, hvor han smider samtlige medlemmer af regeringen under bussen.

Her lægger Cummings ud med at anfægte det, som har været Boris Johnsons hovedargument, nemlig at han ikke ville lukke ned så hårdt og så hurtigt, fordi han frygtede, at det ville gå for hårdt ud over økonomien, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Der nævner Dominic Cummings faktisk Danmark og Sverige som eksempel på, at det ikke passer, fordi Sverige jo har klaret sig lidt dårligere økonomisk end Danmark, selvom Danmark har haft flere og strengere nedlukninger.

Flokimmunitet som et "uundgåeligt scenarie"

En af Cummings' mere kontroversielle udmeldinger har været, at den britiske regering har løjet overfor befolkningen om deres strategi, som ifølge den tidligere rådgiver var at opnå flokimmunitet inden september 2020.

Ifølge Cummings havde regeringen altså en strategi om ikke at forsøge at holde virusset i skak men at lade den løbe løbsk i befolkningen, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

  • Det vakte blandt andet opsigt, da Cheltenham Festival fik lov til at løbe af stablen i midten af marts sidste år. (Foto: © Tim Goode, Scanpix)
  • Her var op mod en kvart million tilskuere samlet henover fire dage. (Foto: © Jacob King, Scanpix)
  • Det gav anledning til trængsel, mens store dele af Europa havde indført strenge nedlukninger. (Foto: © ANDREW MATTHEWS, Scanpix)
1 / 3

- Det er kontroversielt, fordi regeringen har nægtet hele vejen igennem, at det var tilfældet. Man har tværtimod hævdet, at den første nedlukning kom relativt sent, fordi det var et helt nyt virus, som man vidste meget lidt om. Men det Cummings siger, er, at regeringen har løjet over for befolkningen, især på de pressemøder, de holdt sidste år, siger hun og fortsætter:

- Og så også, at de har været bevidst om, at en strategi om flokimmunitet ville komme til at koste tusindvis af mennesker livet, og alligevel har de ment, at det var den rigtige strategi for Storbritannien.

Snak om skoldkoppefester

Den udmelding holdt Dominic Cummings fast i under dagens høring,

Han tilføjede dog den nuance, at planen om flokimmunitet måske af nogle medlemmer af regeringen ikke blev opfattet som en officiel del af strategien - men at det ikke desto mindre var ”et uundgåeligt scenarie”.

Ifølge den tidligere rådgiver kom det så vidt, at en højtstående embedsmand i marts 2020 foreslog, at premierminister Boris Johnson skulle gå på tv og forklare, hvad flokimmunitet er, og efterfølgende foreslå, at befolkningen skulle holde såkaldte skoldkoppefester for at sprede sygdommen og sikre flokimmunitet.

Cummings beskyldte også Johnson for at være tilfreds med den kaotiske situation og være bange for rådgiverens magt.

- Du har ret, jeg frygter mere, at du har magten til at stoppe kaosset end selve kaosset. Kaos er ikke dårligt. Kaos betyder, at alle skal se på mig for at se, hvem der bestemmer, sagde Johnson ifølge Cummings.

Den britiske regering har fulgt rådene fra førende sundhedseksperter, lød det her til eftermiddag fra Boris Johnson i Underhuset. (Foto: © JESSICA TAYLOR, Scanpix)

Ved dagens spørgetime i det britiske underhus afviste Boris Johnson flere af kritikpunkterne, da oppositionen spurgte ind til udtalelserne fra Dominic Cummings. Herunder, at regeringen undervurderede virusset.

- Jeg mener ikke, at nogen på troværdigvis kan beskylde denne regering for på noget tidspunkt at have været tilbagelænet i forhold til truslen, som dette virus udgør. Vi har arbejdet ihærdigt for at minimere tabene og beskytte sundhedsvæsnet, lød det fra premierministeren.

Også sundhedsminister Matt Hancock har taget til genmæle.

Hans talsperson har her til aften udsendt en pressemeddelelse, der pointerer, at ministeren gennem hele pandemien ”har arbejdet utrolig hårdt under enestående omstændigheder for at beskytte sundhedsvæsnet og redde liv”.

- Vi afviser fuldstændigt hr. Cummings’ påstande om sundhedsministeren, lyder meldingen ifølge BBC.