- Kom med ind, siger Wafaa el Masarei og trækker et tæppe til side.
- Som du kan se, så bor vi ude på en altan i kulden.
Hun og hendes familie er flygtet tre gange. Tidligere sov de på stole i regnen. Nu bor de på få kvadratmeter på en åben altan på en FN skole. Men der er ikke tæpper og lagner nok til alle ni personer, så de fryser om natten.
Se familiens hjem på altanen på en FN-skole her:
Wafaa el Masareis lille søn er blevet syg med maveproblemer. Derfor ligger han for det meste afkræftet i skødet på familiemedlemmer på altanen - kun afbrudt af en daglig tur på hospitalet.
- Det er ikke et liv. Fluer sætter sig på os. Vi lever som kvæg, siger Wafaas svigermor.
Fatale sundhedsforhold
Smitsomme sygsomme som diarré, skoldkopper og luftvejsinfektioner spreder sig lige nu med stor hast i Gaza. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der lige nu 25 gange så mange tilfælde af diarré hos børn under fem år som før konflikten.
Det skyldes blandt andet, at mange palæstinensere - på gentagne opfordringer fra det israelske militær - er flygtet sydpå i Gaza og nu lever tæt sammen på begrænset plads.
De mange mennesker på den trænge pladser er især et problem, fordi det kombineres med mangel på mad, rent vand, ly og toiletter, siger generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus:
- Det skaber de ideelle betingelser for spredning af sygdomme.
Sygdomme som diarré er særligt farlige for børn. Derfor er Tedros Adhanom Ghebreyesus "dybt bekymret" over de sanitære forhold i Gaza:
- Sådanne sygdomme kan være dødelige for fejlernærede børn, især uden et fungerende sundhedsvæsen.
Kvart gryde mad til syv personer
Wafaas familie lever af en begrænset mængde dåsemad. Nogle gange kan de få udleveret mad på gaden. Når det sker, går den til børnene.
- Jeg har et lille barn, som græder, fordi han vil have rigtig mad. Jeg forsøger at skaffe det hos naboerne, men det er ikke holdbart, siger Wafaa.
En nat græd Wafaas syge søn så meget, at flygtninge på balkoner i nærheden vågnede og skaffede ham mad, i håbet om at han ville stoppe med at græde.
Wafaas familie får mad fra uddelingsstedet Takaya, hvor Bakir El Naji står og udskænker maden. Han er selv flygtning og bor i et telt længere oppe af gaden med sin familie, så han ser med egne øjne, hvordan smitsomme sygdomme spreder sig.
- Vi leder efter billig mad, så vi kan uddele i større mængder, og som samtidig kan være god for børn og folk, der er her, fordi vi lige nu har mange sygdomme og epidemier, siger Bakir El Naji.
Men der er langt fra mad nok til alle. Pigen Soheir el Zamli har ventet i kø på mad fra morgenstunden - dog uden det store held:
- Jeg fik mindre end en kvart gryde, og vi er syv i min familie. Det er ikke nok. Vi bliver jo ikke mætte.
Soheir el Zamli er - ligesom de fleste andre i køen - flygtet til det sydlige Gaza i håb om at komme i sikkerhed fra kamphandlingerne. Men nu er der andet, som fylder.
- Folk taler om deres frihed og sikkerhed, og vi taler om at ville have mad og drikke, og om de sygdomme der er her, siger Soheir el Zamli:
- Vi har ikke halvdelen af de rettigheder, som andre har.
Farligste sted at være barn
Spredning af sygdomme i Gaza forventes kun at stige den kommende tid, i takt med at temperaturen falder, og de sanitære forhold forværres, vurderer WHO.
Samtidig kommer der ikke nok nødhjælp ind i området.
I perioden mellem 7. oktober og 21. december er der kommet 4.805 lastbiler med nødhjælp ind til Gaza. Til sammenligning kom der omkring 10.000 lastbiler ind om måneden før 7. oktober.
De kritiske humanitære forhold og sygdomssituationen i Gaza får UNICEF til at råbe op:
- Gazastriben er det farligste sted i verden at være barn. Og dag efter dag bliver den brutale virkelighed bekræftet, siger James Elder, talsperson for UNICEF.