Det er med glæde, men også med en vis portion skepsis, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i dag har modtaget beskeden om, at FN's Sikkerhedsråd enstemmigt har besluttet at bakke op om en resolution, der skal sikre våbenhvile i Syrien de næste 30 dage.
- Det var rigtig ubehageligt og for at sige det på jysk træls at se på de russiske forbehold, der har været de seneste dage. Nu er der en enstemmighed, der skal bruges som en platform til at få gennemført en våbenhvile, siger Anders Samuelsen.
Men selv om FN Sikkerhedsråd nu er enige om, at en våbenhvile i Syrien er den rette vej frem for at sikre, at flere civile ikke bliver dræbt, så erkender udenrigsministeren, at der et stykke fra tanke til handling.
- Det skal omsættes til konkret handling og en våbenhvile, som sikrer civilbefolkningen. Vi skal sikre, at det kan implementeres på jorden. Det internationale samfund skal sætte ind nu og holde øje med, at det bliver implementeret hele vejen rundt. Jeg tror, at russerne kommer til at spille en vigtig rolle, for det er dem, som kan lægge et pres på det syriske regime og få våbenhvilen igennem, siger Anders Samuelsen.
Forstad til Damaskus er hårdt ramt
Særligt i Ghouta, en forstad til hovedstaden Damaskus, er våbenhvilen hårdt tiltrængt.
Siden søndag er forstadens omkring 400.000 beboere blevet tæppebombet af det syriske regime, der er anført af Bashar al-Assad, og som er støttet af Rusland.
Ifølge tal fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har angrebene kostet mindst 500 personer livet siden søndag, og mange af dem er civile og børn.
Ghouta har været belejret af det syriske regime siden 2013. Det betyder, at nødhjælp ikke har kunnet komme ind i byen, ligesom at syge og sårede ikke har kunne komme ud. De 30 dages våbenhvile skal være med til at sikre, at de sårede og syge indbyggere kan få medicinsk hjælp og mad.
Resolutionen om en våbenhvile har været flere dage undervejs, særligt fordi russerne har sat sig i mod og forhalet den endelige afstemning.
Udenrigsminister Anders Samuelsen er glad for, at russerne nu har bøjet sig.
- Jeg har så sent som i går været ude og tale med skarpe ord mod den nølen, vi har set fra Ruslands side. Nu virker det til, at russerne har ageret og reageret efter det pres, der er kommet fra mange sider, siger han.
Hvad skal der ske i de 30 dage, hvor der er våbenhvile?
- For det første får civilbefolkningen et åndehul i en situation, hvor de har været enormt pressede. Derudover skal de 30 dage bruges til at få et overblik over situationen og forhåbentlig få skabt et pres på parterne, så vi får en langsigtet våbenhvile, siger Anders Samuelsen og fortsætter:
- Men jeg er nødt til at tage nogle forbehold, fordi vi har set så meget ondskab og ulykke igennem mange år i Syrien. Så man er nødt til at gå ind til det med vis form for skepsis, men nu er der tændt et håb, vi skal fortælle.