Bør Danmark og de andre EU-lande gå sammen om at udvikle et fælles 'vaccinepas', som folk kan tage med sig i baglommen eller på mobilen, hvis de er blevet vaccineret mod covid-19?
Og hvis ja, skal det så allerede tages i brug nu, hvor kun en brøkdel af europæerne er blevet vaccineret - og skal de vaccinerede have særlige fordele, eksempelvis uhindret indrejse til alle lande, som andre ikke har?
Det er nogle af de spørgsmål, som lige nu optager – og splitter – toppolitikerne rundt om i de europæiske hovedstæder.
På torsdag skal statsminister Mette Frederiksen (S) diskutere dem med sine kollegaer fra de andre medlemslande, når de mødes til et virtuelt corona-topmøde. Og selvom flere af regeringscheferne presser på for et fælles vaccinepas, bliver det ifølge rådsformand Charles Michel, der skal lede debatten mellem stats- og regeringscheferne, en kompleks debat med mange snubletråde, de nu for alvor skal tage hul på.
- Denne debat – og hele dette emne – er følsom i mange europæiske lande. Med sådan et certifikat vil nogle få den opfattelse, at vi rent faktisk har besluttet, at det er obligatorisk at blive vaccineret. Men i mange lande er holdningen, at det er bedre, hvis vaccinationen forbliver frivillig, sagde Charles Michel søndag i et interview med hollandsk tv.
Grækenland hungrer efter turister
Det var Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, som i sidste uge kickstartede debatten om et vaccinationscertifikat, der skal gælde i alle medlemslande.
Den græske økonomi er i den grad afhængig af turisme, og derfor gjorde det særdeles ondt sidste år, da hundredtusindvis af europæere valgte at aflyse eller udskyde deres rejser og blive hjemme på grund af pandemien.
Den græske premierminister vil for alt i verden undgå, at det gentager sig i år. Derfor understregede han i et brev til sine EU-kollegaer, at det er altafgørende, at de hurtigst muligt får sparket gang i deres økonomier igen, når flere og flere borgere i de kommende måneder bliver vaccineret mod coronaen.
Og her vil det ifølge den græske premierminister give yderst god mening, hvis EU-landene udarbejder "et standardiseret certifikat, som kan sikre, at en person succesfuldt er blevet vaccineret mod corona".
- Selvom vi hverken vil gøre vaccination obligatorisk eller en forudsætning for at rejse, skal personer, der er blevet vaccineret, være frie til at kunne rejse. Det vil også give et positivt incitament, som kan sikre, at borgerne opfordres til at blive vaccineret, som er den eneste måde at sikre en tilbagevenden til en normaltilstand igen, understregede Kyriakos Mitsotakis, som efterfølgende mødte opbakning fra sin portugesiske kollega, premierminister António Costa.
- Når vi når til sommer, er det afgørende, at vi alle kan føle os sikre, når vi rejser til Portugal. Og til Grækenland, selvfølgelig, sagde han.
Danmark er på vej med eget pas
Meldingen kom blot få dage efter, at Sundheds- og Ældreministeriet annoncerede, at det er i gang med at udarbejde et vaccinepas til de danskere, der har fået vaccinen.
- Det er forventningen, at der kan være krav fra andre lande om forevisning af vaccine-dokumentation ved indrejse. Her kan et dansk vaccinepas bruges, lød det fra ministeriet.
Det fik efterfølgende flere aktører i det danske erhvervs- og kulturliv til at sige, at det også burde kunne bruges til at tage i biografien, til koncert eller ud at spise på restaurant.
Den polske regering arbejder ligeledes på at udvikle et vaccinepas til de polakker, der er blevet vaccineret, og den cypriotiske regering har også talt for, at medlemslandene bør fjerne alle indrejserestriktioner som obligatorisk karantæne eller test for de rejsende, der er blevet vaccineret mod covid-19.
Og i sidste måned sagde Frank Ulrich Montgomery, der er rådsforperson hos Verdenslægeforeningen, at et sådant vaccinepas på sigt vil give god mening, når vaccinerne er blevet tilgængelige for alle. For som han påpegede, er der allerede lande i Afrika samt Syd- og Mellemamerika, som afviser indrejsende, der ikke er blevet vaccineret mod den alvorlig virussygdom gul feber.
Kræver frivillighed
Sundhed er dog et af de politikområder, som EU-landene selv har den fulde kontrol over, og derfor kræver det frivillighed, hvis et fælles vaccinepas skal føres ud i livet. Og hvor det er uvist, hvor den danske regering står i forhold til ideen, er flere medlemslande, heriblandt Frankrig, noget lukne på nuværende tidspunkt.
- Vi er meget forbeholdende over for denne ide, lød det søndag fra den franske europaminister, Clément Beaune, som betegnede debatten som "meget præmatur".
- Før vi når til den fase, hvor vi begynder at vaccinere den brede befolkning, er det for tidligt at sige til folk, at deres udfoldelser vil blive begrænsede, hvis ikke de er blevet vaccineret, sagde han.
Indtil videre er der kun to coronavacciner – fra henholdsvis Pfizer/BioNTech samt Moderna – der er blevet godkendt til brug i EU. Og Frankrig er et af de medlemslande, hvor der er en forholdsvis udbredt skepsis blandt befolkningen mod corona-vaccinen. Ifølge en meningsmåling fra analyseinstituttet Ipsos, der blevet lavet i december sidste år, er det kun 40 procent af franskmændene, der vil lade sig vaccinere mod covid-19.
En måling, som DR Nyheder fik foretaget i september sidste år, viste, at 70 procent af de adspurgte med sikkerhed ville tage imod vaccinen, mens blot ti procent var imod. Og den danske sundhedsstyrelse forventer selv, at 90 procent af danskerne vil tage imod første stik med coronavaccinen.
Ifølge EU-mediet Politico går Europa-Kommissionen efter, at 70 procent af de voksne i EU-landene er blevet vaccineret til sommer.
Ingen friheds-begrænsninger
Den rumænske præsident, Klaus Johannis, er ligeledes skeptisk over det græske forslag.
- Der skal være et vaccinationscertifikat, men det skal bruges i medicinske henseender, ikke når man skal rejse, sagde han.
Og det er netop det, som Europa-Kommissionen lige nu har for øje, understregede ledende næstformand Maros Sefcovic i går under et pressemøde.
I de her dage, hvor det fortsat kun er et fåtal af EU-borgerne, der er blevet vaccineret, er det vigtigste, at medlemslandene holder øje med de vaccinerede, og indsamler så meget data, som overhovedet muligt, så man eksempelvis kan vurdere effekterne af vaccinerne. Først senere bliver det ifølge næstformanden relevant at diskutere, om man skal bruges vaccinationscertifikaterne til andre formål.
- Men jeg vil gerne understrege, at vi under ingen omstændigheder ønsker at skabe en situation, hvor de folk, som ikke ønsker at blive vaccineret – eller som ikke kan blive det af medicinske årsager – på nogen måder skal få begrænset deres rettigheder eller frihed, lød det fra næstformanden.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), er heller ikke begejstret. Han mener nemlig, det vil være usolidarisk, hvis man indfører sådanne pas, før alle har haft mulighed for at blive vaccineret.
- Vi er alle i samme båd, og vi bliver nødt til at klare os igennem det sammen, sagde han.
EU-topmødet, hvor både vaccinepasset og andre corona-spørgsmål skal diskuteres, går i gang torsdag klokken 18.00. Der skal dog ikke tages endelig stilling til passet der.