'I dag er det meget, meget forvirrende': Bruxelles presser på for ensartede rejseregler

Der er for stor forskel på EU-landenes corona-restriktioner, mener EU-kommissionen.

Hvis europæerne skal begynde at rejse igen, er der brug for, at EU-landene bliver bedre til at koordinere deres rejserestriktioner, mener EU-kommissionen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvor mange corona-smittede skal der egentlig til, før Danmark eller et af de andre EU-lande kan lukke grænserne i for andre medlemslandes borgere?

Hvornår er det et krav, at man skal gå i karantæne, og hvornår er det nok bare at tage en test? Og er det i orden, når Ungarn pludselig vælger at smække grænsebommene i for stort set alle andre medlemslande?

Det er blot nogle af de spørgsmål, mange europæere stiller sig selv i disse tider. Normalt kan man frit krydse grænserne mellem de forskellige EU-lande, men for at holde corona-pandemien i skak har flere af dem nu valgt at indføre rejserestriktioner og krav om eksempelvis test og karantæne.

De er dog langt fra ens, og det er ifølge Europa-Kommissionen et stort problem for både borgere og virksomheder, der lever af at sælge varer til de andre lande. Derfor anbefaler kommissionen nu, at medlemslandene bliver langt bedre til at koordinere deres corona-tiltag, så de bliver mere ensartede og forudsigelige.

- I øjeblikket kan man ikke regne ud, hvad der er det rigtige at gøre. Det, der er 'orange' i et land, er måske 'rødt' i et andet, og det er meget, meget forvirrende, lyder det fra den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), der også er ledende næstformand i kommissionen.

Tryghed og forudsigelighed

Det er de enkelte medlemslande, som selv har ret til at bestemme, hvilke restriktioner der skal gælde for dem.

I Danmark har myndighederne eksempelvis valgt at lukke grænserne for folk, der bor i lande som Belgien, Frankrig, Kroatien og Spanien, og som ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det skyldes blandt andet, at smittetallene i de lande ifølge Statens Serum Institut er alt for høje.

Andre lande, heriblandt Belgien, ser dog på smittetrykket i de enkelte regioner fremfor hele landet, når de skal fastsætte deres rejserestriktioner. Det betyder, at der er områder i eksempelvis Frankrig og Kroatien, som belgiere i modsætning til danskere gerne må rejse til, fordi smittetallene er lavere der.

Men ifølge de nye anbefalinger, som kommissionen har præsenteret fredag eftermiddag, bør landene overveje fælles kriterier og tærskler for, hvornår de kan indføre nye restriktioner og rejseregler. Det skal dog fortsat være op til de enkelte lande selv at forme restriktionerne.

Samtidig bør de blive enige om en fælles farvekode - grøn, orange, rød og grå - så borgerne lettere kan se, hvilke områder der befinder sig i riskozonen. De danske myndigheder bruger i dag orange og gul til at vise smittesituationen i Europa.

- Det giver mere tryghed og forudsigelighed, når man ser tingene på sammen måde, siger Margrethe Vestager.

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, håber, at medlemslandene vil koordinere deres rejserestriktioner. (Foto: © pool, Scanpix)

Et lettelsens suk

Derudover er der ifølge EU-kommissionen brug for fælles retningslinjer for, hvad man gør med rejsende fra højrisikozoner. Samtidig bør landene blive bedre til at melde nye restriktioner ud, lyder det.

- Det er meget rart at vide, hvad konsekvensen er, hvis der sker noget, og der pludselig bliver rødt i et område. Ellers ved man ikke, om man kan rejse eller ej, understreger Margrethe Vestager, som samtidig opfordrer den danske regering til at sætte sig sammen med de andre lande og koordinere corona-tiltagene.

- Hvorfor skulle man ikke være villig til at gå med, for det tjener danske borgere og virksomheder, at der er den her forudsigelighed.

Hos Dansk Industri (DI) er man glade for, at Europa-Kommissionen nu opfordrer medlemslandene til at blive bedre til at koordinere deres rejserestriktioner.

- Det er vigtigt, at vi får genstartet eksporten, og derfor ville det europæiske erhvervsliv drage et lettelsens suk, hvis kommissionens anbefalinger bliver ført ud i livet. Uanset hvilket møde, man deltager i, så taler alle om, at det er vigtigt med en mere klar oversigt over, hvilke restriktioner der gælder. I dag er den en daglig udfordring for virksomhederne at finde ud af, hvilke krav der gælder, siger Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport.

- Jeg har ikke blot et håb men en forventning om, at medlemslandene handler på det her, siger han.

Kofod: Mange hensyn

Det har ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han er på rejse i Færøerne. Men i en mail til DR Nyheder skriver han, at regeringen "altid er klar til at se på, om vi kan gøre det endnu bedre sammen med de andre EU/Schengen-lande, når det kommer til rejserestriktioner".

- Derfor vil vi selvfølgelig også kigge meget grundigt på Kommissionens forslag. Men jeg vil også sige klart, at regeringens førsteprioritet altid vil være danskernes sundhed, sikkerhed og tryghed, skriver han.

Jeppe Kofod tilføjer, at "der kan være rigtig god nytte af en større koordinering mellem landene".

- Nu må vi se, hvad EU-landene kan blive enige om. Vi vil gå konstruktivt til værks. Der kan dog være mange og forskelligrettede ønsker og hensyn EU-landene imellem, tilføjer Jeppe Kofod.

EU-kommissionens anbefalinger vil blive diskuteret af medlemslandene i løbet af de kommende uger. I Europa-Parlamentet håber man, at anbefalingerne hurtigst muligt vil blive godkendt.

- Alle disse tiltag viser, hvordan Europa kan tackle pandemien i fællesskab, så vi kan imødekomme europæernes behov, lyder det fra formanden fra Europa-Parlamentet, David Sassoli.