Skæbnedag i Underhuset: Får Boris Johnson sin første brexit-sejr?

Briterne står over for en stor brexit-dag, der kan afgøre, hvordan farvellet til EU ender.

Boris Johnson har endnu ikke vundet en afstemning i parlamentet som premierminister. I dag håber han på at vinde hele to gange. (Foto: © JESSICA TAYLOR, Scanpix)

Dagen i dag forventes at blive en afgørende dag i den mere end tre år lange brexit-saga.

Det har du nok hørt før, men i dag er der lagt op til to centrale afstemninger, som kan afgøre, hvilken vej brexit tager.

Herunder om premierminister Boris Johnsons brexit-aftale holdes i live, og hvorvidt brexit kan nå at finde sted ved den nuværende deadline den 31. oktober.

Selv om der endnu er en række forbehold, så kan dagen i dag blive et vendepunkt, fortæller Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Vi kan få en indikation af, om der er et flertal i parlamentet for, at man forlader EU på den måde, som Boris Johnson og EU har aftalt. Det vil i givet fald være temmelig historisk, siger han.

Få overblikket over dagen her.

To vigtige afstemninger

I går offentliggjorte den britiske regering lovforslaget om udtrædelsen af EU - den såkaldte Withdrawal Agreement Bill.

Det vil sige lovgivningen, som skal sikre implementeringen af skilsmisseaftalen med EU og gøre de mange aftaler med EU til britisk lov.

De britiske parlamentarikere har gjort det klart, at de først vil sige ja eller nej til Boris Johnsons brexit-aftale med EU, når lovgivningen er vedtaget.

I dag forventer man, at der vil finde to afgørende afstemninger sted i det britiske underhus, der har stor betydning for brexit.

For det første er der en afstemning om lovforslaget om udtrædelsen af EU, som iagttagere ser som en helt central afstemning, fordi den kan vise, om der er flertal for Johnsons brexit-aftale.

Et nej vil betyde, at lovforslaget er afvist, og det kan føre til, at Boris Johnson igen beder om at få et nyt parlamentsvalg.

Et ja betyder, at lovforslaget kan komme videre i systemet, hvor der venter yderligere behandling, før lovforslaget bliver til lov.

Hvis det bliver et ja...

Bliver det et ja, kommer der straks efter en anden afstemning. Den handler om den stramme tidsplan, som regeringen har fastsat for at haste lovforslaget igennem, inden ugen er omme.

Flere oppositionspolitikere har allerede kritiseret den stramme tidsplan, som de siger ikke giver politikerne tid til en kritisk gennemgang af de hundredvis af sider, som loven indeholder.

Bliver det til et nej til tidsplanen, tyder alt på, at briterne ikke kan forlade EU som planlagt den 31. oktober, som Boris Johnson ellers har lovet gang på gang.

Men hvis Underhuset siger ja til tidsplanen, så er der fortsat liv i Boris Johnsons håb om et snarligt farvel til EU.

Men...

Der er dog et men, der betyder, at alt ikke nødvendigvis er fryd og gammen for regeringen, hvis de får to gange ja i dag.

I det næste led af lovbehandlingen kan parlamentsmedlemmerne nemlig komme med ændringsforslag, som pludselig gør lovforslaget fuldstændig uspiseligt for Boris Johnsons regering.

For eksempel, at der skal være en folkeafstemning om brexit-aftalen, eller at briterne skal forblive i EU's toldunion.

Man forventer, at regeringen vil trække stikket på lovforslaget, hvis det ændres for meget.

Underhuset forventes at gå i gang med at debattere kl. 13.30 i dag, mens den første afstemning først forventes omkring kl. 20 i aften dansk tid, beretter Politico.