Skæbnedag i det britiske parlament: Kan ende med nyvalg

Det politiske Storbritannien venter med spænding på 'alle afstemningers moder'.

Parlamentarikere forsøger at tvinge Boris Johnson væk fra et no-deal brexit. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

- Vi forlader EU den 31. oktober. Der er ingen vej udenom.

Sådan lyder budskabet fra den britiske premierminister, Boris Johnson.

Han har suspenderet det britiske parlament fra den 9. september til den 14. oktober med den forklaring, at regeringen ønsker at fremlægge en ny politisk dagsorden.

Men i dag åbner parlamentet for en stund, og her er der lagt op til et dramatisk opgør mellem premierministeren og hans modstandere i parlamentet.

Hvad foregår der?

  • I aften vil de britiske oppositionspartier forsøge at overtage dagsordenen i Underhuset, så de inden for de næste dage kan vedtage lovgivning, der skal forhindre Storbritannien i at forlade EU uden en skilsmisse-aftale den 31. oktober.

  • De får støtte af et ukendt antal medlemmer af Boris Johnsons Konservative Parti.

  • Ifølge Boris Johnson bliver hans chancer for at nå en god aftale med EU ødelagt, hvis de får deres lovforslag i gennem.

  • Han siger, at han regner med at lande en ny aftale med EU-landene på et topmøde i Bruxelles i midten af oktober.

  • Der er spekulationer om, at Johnson vil udskrive nyvalg, hvis parlamentarikerne får flertal for den nye lovgivning.

  • Premierministeren sagde i går, at han ikke ønsker et nyvalg, men slog også fast, at han under ingen omstændigheder vil tillade, at briterne forbliver i EU efter den 31. oktober.

Det politiske magasin Politico kalder aftenens afstemning i det britiske underhus for ’alle afstemningers moder’.

- Indsatserne kan næppe være højere, og udfaldet er umuligt at forudsige, lyder det.

Forslaget, der er fremsat af Labour-parlamentariker Hilary Ben, går kort sagt ud på, at regeringen enten skal nå til enighed med EU om en skilsmisseaftale, som der er opbakning til i det britiske parlament. Eller også skal man have parlamentets godkendelse til at forlade EU uden en aftale - et såkaldt no-deal brexit.

Hvis et af kravene ikke opfyldes, skal Storbritannien bede EU om udskydelse af brexit indtil 31. januar 2020. Det vil kræve godkendelse fra de resterende 27 EU-lande.

- Forslaget skal forhindre, at Storbritannien går ud af EU uden en aftale. Boris Johnson har ikke tænkt sig at følge forslaget, hvis han kan undgå det, derfor truer han med et nyvalg, fortæller Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i Storbritannien.

Mulighed for nyvalg

Boris Johnson vil forlade EU den 31. oktober, men store dele af parlamentet vil have en aftale med EU forinden, og suspenderingen af parlamentet har trukket fronterne hårdt op.

Oppositionspartiet Labour er ikke interesseret i et nyvalg, og de pointerer, at et nyvalg ikke kan igangsættes, medmindre to-tredjedele af parlamentet er villige til at udskrive valg, påpeger Kim Bildsøe Lassen.

- Selvom Labour de sidste par år har råbt og skreget på et nyvalg, så vil de ikke acceptere, at det skal være på Johnsons præmis. Derfor kan vi få en situation i dag eller i morgen, hvor alt er kaos, og hvor parlamentet vedtager lovgivning, som Boris Johnson nægter at følge, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

Storbritannien har ikke en nedskrevet forfatning, men det opfordrer eksperter til, at man får nedskrevet.

- Der er ingen, som ved, hvad der sker. Det er en bizar situation, når man tænker på, hvor tæt Storbritannien er på at forlade EU i hvert fald ifølge regeringen, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

Der er først planlagt valg i Storbritannien i 2022, men et nyvalg kan altså fremprovokeres, hvis to-tredjedele af parlamentet stemmer for. Boris Johnsons regering har kun et flertal på et enkelt mandat, så manges øjne er derfor rettet mod Labour.

Den 14. oktober florerer som en mulig dato for et nyvalg, men ifølge BBC frygter flere af Johnsons modstandere, at premierministeren planlægger et valg lige efter brexit-datoen og dermed afholder parlamentet fra at blokere et no-deal brexit.

Johnson taler for en aftale

Hvis parlamentets ønske om en udsættelse af brexit eller en aftale inden den 31. oktober skal gennemføres, skal det gå hurtigt, fordi det både skal gå gennem Overhuset og Underhuset - og fordi parlamentet snart suspenderes i fem uger.

Imens siger Boris Johnson, at der er gode muligheder for at lande en aftale med Bruxelles.

Detaljer er der dog ikke mange af, påpeger Kim Blidsøe Lassen.

- Hvis Storbritannien kunne finde et nyt 'backstop', kunne de indføre en ny aftale. Udfordringen er bare, at der ikke er kommet noget konkret bud. Boris Johnson siger, at der er fremskridt i forhandlinger, men folk fra EU spørger, hvilke muligheder der er for forhandlinger.

Ved gårsdagens pressemøde gentog Johnson, at hans regering gjorde fremgang i forhold til at lande en aftale med EU.

Den køber blandt andre Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, fra Det Skotske Nationalparti dog ikke.

- Det er tydeligt, at Johnson ikke har nogen plan om at få en aftale. Hvis parlamentsmedlemmerne så meget som blinker i morgen, kører han Storbritannien ud over en klippe den 31. oktober. Han må ikke slippe af sted med det, skrev hun på Twitter i går.

Der er nu lagt op til nogle spændende og uforudsigelige timer og dage i britisk politik.

De konservative parlamentsmedlemmer Stephen Hammond, Antoinette Sandbach, Richard Benyon, Margot James og Nicholas Soames har i dag været forbi Boris Johnson i Downing Street. Flere af dem har sagt, at de vil gå imod premierministeren. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Boris Johnson har på den ene side Nigel Farage og Brexit-partiet, som ønsker et no-deal-brexit, og på den anden side har han et Labour, som ønsker aftaler om handel med EU, og det kan have konsekvenser for udfaldet af brexit.

- Det er så uforudsigeligt. Forestil dig at være en virksomhed, der ikke ved, hvordan forretningen skal drives, når Storbritannien forlader EU om kort tid, siger Kim Bildsøe Lassen.

Mens britiske medier spekulerer omkring, hvilken skæbne der venter konservative parlamentarikere, som stemmer imod Boris Johnson ved det varslede opgør i parlamentet, kendes antallet af såkaldte rebeller ikke endnu.

Sam Gyimah hører dog til en af dem, som åbent siger, at han vil trodse sit formandskab.