7 ting, du skal vide om suspenderingen af det britiske parlament

Det britiske parlament bliver suspenderet fra den 9. september og fem uger frem.

(Foto: © NIKLAS HALLE'N, Scanpix)

Når de britiske parlamentarikere vender tilbage til arbejde den 3. september efter deres sommerpause, får de kun nogle få dage på pinden, inden de skal på pause igen.

Parlamentet er nemlig blevet suspenderet i fem uger fra den 9. september.

Men hvad betyder det, hvorfor har det gjort parlamentarikerne vrede, og hvad med brexit, som finder sted om blot ni uger?

Det kan du blive klogere på her.

1

Hvad er der sket?

. (Foto: © UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT, Scanpix)

Den britiske regering, ledet af premierminister Boris Johnson, anmodede tidligere i dag dronningen om tilladelse til at suspendere det britiske parlament i fem uger med virkning fra den 9. september.

Her til eftermiddag har dronningen godkendt regeringens anmodning. Suspenderingen vil løbe frem til den 14. oktober, blot to en halv uge før at Storbritannien forlader EU.

Politikere på begge sider af brexit-debatten har kritiseret regeringens beslutning om at suspendere parlamentet lige op til brexit, som finder sted den 31. oktober.

2

Hvorfor vil Boris Johnson suspendere parlamentet?

Premierminister Boris Johnson. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Ifølge premierminister Boris Johnson har pausen til formål at afslutte den nuværende parlamentsperiode og give regeringen mulighed for at starte igen den 14. oktober med en frisk dagsorden.

Boris Johnson overtog premierministerposten fra Theresa May for blot en måned siden, efter hun i tre år forgæves havde forsøgt at få udført briternes ambition om at forlade EU-samarbejdet.

Det var oprindeligt meningen, at Storbritannien skulle forlade EU den 29. marts, men afskeden blev udskudt til den 31. oktober i håb om, at det endelig vil lykkes at få en såkaldt skilsmisseaftale i stand, som bliver accepteret af både EU og det britiske parlament. Det er endnu ikke lykkes.

3

Er det normalt, at regeringen suspenderer parlamentet?

Palace of Westminster i London, som huser det britiske parlament. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Ja, det er helt normalt, at regeringen suspenderer parlamentet en gang om året, oftest i løbet af foråret, for at afslutte den igangværende parlamentsperiode.

Den nuværende periode er en af de længste i næsten 400 år og har varet 340 dage.

Det er også helt normalt, at en ny regering suspenderer parlamentet, hvorefter de åbner den igen med en såkaldt "Queens speech" - dronningens tale, hvor de offentliggør regeringens plan for det kommende år.

Men det er højst usædvanligt, at parlamentet suspenderes i så lang tid, som det er tilfældet her. Typisk vil pausen vare mindre end en uge. Det samme kan siges om timingen af suspenderingen, som kritikere kalder "dybt kontroversiel".

Det bør dog nævnes, at en del af pausen finder sted i de tre uger, hvor partierne alligevel holder partikongresser.

4

Hvad betyder det, at parlamentet er suspenderet?

Oppositionsleder og formand for Labour, Jeremy Corbyn, er en af de politikere, som ikke vil få mulighed for at arbejde på at undgå et såkaldt no deal-brexit i den kommende tid. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Når parlamentet er suspenderet, bliver alt parlamentarisk arbejde og alle afstemninger om og behandlinger af lovforslag sat på pause.

Dermed betyder suspenderingen, at parlamentet får to uger mindre til at udarbejde og godkende eventuelle lovforslag, der kan forhindre et såkaldt no deal-brexit. Premierministeren afviser dog, at dette skulle være motivet bag suspenderingen.

Han fastholder, at han foretrækker at forlade EU med en aftale, men at han er klar til, at Storbritannien trækker sig ud den 31. oktober - aftale eller ej.

5

Hvilken rolle spiller dronningen i alt det her?

Dronning Elizabeth har - som forventet - i dag godkendt regeringens anmodning om at suspendere parlamentet. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Enhver anmodning om at suspendere parlamentet skal godkendes af dronningen.

Selvom dronningen i princippet kan sige nej, så er godkendelsen ren formalia, og det er kutyme for dronningen at følge regeringens anbefaling.

Derfor var det heller ikke overraskende, da dronningen her til eftermiddag gav regeringen sin godkendelse. Havde hun derimod afvist den, ville det have være uden fortilfælde.

6

Hvad kommer der til at ske nu?

Demonstranter foran premierministerboligen på Downing Street 10 i London, England, tidligere i dag. (Foto: © WILL OLIVER, Scanpix)

Suspenderingen kommer til at finde sted - uanset om parlamentet vil det eller ej.

Den 3. september vender de britiske parlamentarikere tilbage fra sommerpause. Suspenderingen vil træde i kraft den 9. september og vare frem til den 14. oktober. Mens den er i gang, vil al lovgivning og debat om eventuelle lovforslag som nævnt blive sat på pause.

Den 14. oktober skydes den nye parlamentsperiode i gang med en tale fra dronningen.

To en halv uge senere, den 31. oktober, forlader Storbritannien EU.

7

Hvad kan parlamentet gøre?

En anti-brexit demonstrant foran Downing Street i dag. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Som sagt er der ikke meget, parlamentet kan gøre ved selve suspenderingen.

Men lykkes det parlamentet at få stablet en mistillidsafstemning på benene, inden suspenderingen træder i kraft, og lykkes det at få erklæret mistillid til Boris Johnson og regeringen, så kan det muligvis udløse et valg i oktober.

Valgresultatet af et eventuelt valg vil sandsynligvis få indflydelse på, om Storbritannien rent faktisk forlader EU den 31. oktober. Men den usikre politiske situation i landet og de tætte meningsmålinger, gør det nærved umuligt at spå i den retning.

Kilder: The Guardian, BBC