Sejr til EU: Polen genindsætter tvangspensionerede dommere

Polen har været mistænkt for at ville indsætte partiloyale højesteretsdommere.

I sommers demonstrerede polakkerne foran Højesteret i Warzava på grund af tvangspensioneringen af dommere. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)

Polens parlament har i dag føjet EU og vedtaget at tvangspensionerede højesteretsdommere kan vende tilbage på arbejde.

Forslaget blev sendt til afstemning af det national-konservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed, på baggrund af et krav i en midlertidig afgørelse fra EU-domstolen i Luxembourg.

Den var blevet bedt om at hastebehandle sagen om de polske dommere af EU-kommissionen.

Og selv om det klare krav fra EU-domstolen var, at dommerne skulle genindsættes, imens en endelig afgørelse blev udarbejdet, har der været tvivl, om det ville blive respekteret af Polen.

Men i dag gav landets regeringsparti efter, ifølge AP muligvis blandt andet som følge af lokalvalg i sidste måned, som viste at EU-glade middelklassevælgere var faldet fra.

- Vi opfylder vores forpligtelser, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro til parlamentsmedlemmerne før afstemningen, ifølge BBC.

Frygtede for EU's retssikkerhed

Tvangspensioneringerne var del af en større retsreform som trådte i kraft først i juli, og medførte, at 27 ud af 72 dommere i højesteret kunne tvinges på pension, fordi de faldt for den nye aldersbegrænsning på 65.

En anden del af reformen gav regeringen mulighed for at vælge medlemmer til det råd, der udpeger nye dommere til både Højesteret og andre domstole.

Lovændringen fik kritikere til at frygte, at regeringen ville udpege loyale partistøtter til de ledige poster i Højesteret, som blandt andet godkender polske valgresultater.

Fra EU's side er der en frygt for den overordnede retssikkerhed i unionen, hvis politisk udpegede dommere skal forholde sig til grænseoverskridende kriminalitet.

Polens regering har for sin part argumenteret at udskiftningen skulle luge ud i den gamle garde fra kommunismens tid.

Polen har måttet give sig for EU-krav før, men dagens u-vending omtales som den hidtil største indrømmelse til unionen, som Polens regering gentagne gang har sagt, ikke skal blande sig i interne forhold.