Dommerformand for den polske højesteret, Malgorzata Gersdorf, har tænkt sig at møde på arbejde i morgen, akkurat som hun plejer.
Det meddeler talsmand for landets højesteret, Michal Laskowski, til nyhedsbureauet Reuters.
Det sker til trods for, at Polens præsident, Andrzej Duda, tidligere i aften bekræftede, at dommerformanden nu træder tilbage som en del af landets nye domstolsreform, der sender 40 procent af højesteretsdommerne på pension.
Men den tidlige pension - og dermed reformen, som er blevet kritiseret og har bragt Polen på kant med EU - har den 65-årige Malgorzata Gersdorf altså valgt at trodse og henviser til, at hun ifølge forfatningen har sin plads indtil 2020.
Den udskældte lovgivning nedsætter pensionsalderen fra 70 til 65 år, og tvinger 27 ud af 72 dommere på pension. Regeringspartiet 'Lov og retfærdighed' er blevet kritiseret for at ville udnytte det til at udpege loyale partistøtter til de ledige poster.
Malgortzata Gersdorf har dog ifølge BBC insisteret på, at hun ville modsætte sig forsøget på at tvinge hende på tidlig pension, ligesom hun har kritiseret 'Lov og retfærdighed' og kaldt reformen for en udrensning.
EU klar med modtræk
I EU er den polske reform kritiseret for at udgøre en trussel mod magtens tredeling og gøre Polens domstole politiske. Derfor indledte Europa Kommissionen i går den juridiske procedure for at beskytte uafhængigheden af den polske højesteret.
Polen har nu en måned til at svare på kommissionens skrivelse, der er et indledende skridt til en retssag ved EU Domstolen.
Ifølge den polske regering vil reformen dog afhjælpe korruption og forbedre domstolens effektivitet.
Hvad går den polske domstolsreform ud på?
- •
Regeringen og parlamentet har vedtaget at tvinge 27 ud af 72 af dommerne i den polske højesteret på pension. Det er 40 procent af højesteretsdommerne. Loven sænker pensionsalderen for dommere i Polens øverste domstol fra 70 år til 65.
- •
Den polske præsident får mulighed for at udpege nye dommere.
- •
Den reform er en del af i alt 13 reformer af Polens domstole – fra regionale domstole, over forfatningsdomstolen, til højesteret.