Saudiarabisk kronprins: Retfærdighed vil ske fyldest

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, er klar til at samarbejde om opklaringen af Khashoggi-drabet.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, ankommer her til investeringskonferencen i Riyadh. (Foto: © Giuseppe Cacace, Scanpix)

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, kommenterede i dag drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Han kaldte sagen for smertelig og lovede at samarbejde om opklaringen.

- Det, der skete, er meget smertefuldt for alle i Saudi-Arabien. Sagen har ikke sin berettigelse. Retfærdighed vil ske fyldest, sagde kronprinsen, der talte i forbindelse med en international investeringskonference i Riyadh.

Sagen begyndte 2. oktober, da Jamal Khashoggi gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet og aldrig kom ud igen.

Saudi-Arabien har leveret modstridende forklaringer undervejs i sagen. Efter længe at have påstået, at Jamal Khashoggi fortsat var i live, lyder det nu, at journalisten, der var bosat i USA, blev dræbt af et saudiarabisk sikkerhedsteam på konsulatet i Istanbul.

Tyrkiske embedsmænd sagde forud for kronprinsens tale, at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, havde ringet kronprinsen op for at tale om sagen.

De to ledere var enige om, at der er brug for "fælles bestræbelser, så der kan blive kastet lys over alle aspekter ved drabet".

Trump gav kronprinsen ansvaret

USA's præsident, Donald Trump, har kaldt drabet på Jamal Khashoggi for det værste 'cover up' nogensinde.

- Det var et dårligt koncept, det blev udført skidt og deres 'cover up' (dække, red.) er et af de værste i historien, har Donald Trump udtalt.

Præsidenten sagde i går til Wall Street Journal, at den saudiske kronprins har det overordnede ansvar for det, der førte til drabet på Khashoggi.

- Det er ham, der kører tingene, så hvis det er nogen, så må det være ham.

- Jeg vil gerne tro dem (saudiaraberne, red.). Jeg vil virkelig gerne tro dem, svarede Trump i aftes i samme interview med Wall Street Journal til spørgsmålet om, hvorvidt han stoler på saudiaraberne, når de påstår, at mordet på Khashoggi ikke var beordret oppefra.

Den amerikanske præsident har haft svært ved at forholde sig til sagen. Det skyldes blandt andet de to landes tætte handelsrelationer samt Saudi-Arabiens status som USA’s allierede i Mellemøsten. Trump har heller ikke lagt skjul på, at han nødig vil standse det amerikanske våbensalg til Saudi-Arabien.

Afbud til konferencen

På investeringskonferencen i Riyadh har Saudi-Arabien underskrevet investeringsaftaler for over 50 milliarder dollar (over 325 milliarder kroner). Det gælder blandt andet aftaler i olie- og gassektorerne og infrastruktur.

En lang række lande har meldt afbud til konferencen. USA meldte afbud efter ministre fra Frankrig, Storbritannien og Holland havde meddelt, at de alligevel ikke kom. Danmark deltager heller ikke i konferencen.