Saudi-Arabien truer Qatar: 'Det er en krigserklæring'

Strid om muslimernes hellige pilgrimsrejse til Mekka kølner forholdet mellem Saudi-Arabien og Qatar yderligere.

Millioner af muslimske pilgrimme valfarter hvert år til profeten Muhammeds fødeby Mekka i Saudi-Arabien. (Foto: © Ahmed Jadallah, Scanpix)

Saudi-Arabien kalder det en regulær krigserklæring, mens den lille oliestat Qatar kalder nabolandets udmelding for 'fake news'.

Den hellige pilgrimsrejse Haji, hvor millioner vandrer mod profeten Muhammeds fødeby, Mekka, er blevet skueplads for den seneste af en række af kontroverser mellem Qatar på den ene side og de øvrige arabiske lande på den anden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Qatar skulle angiveligt frygte for, at dets borgere ikke får lov til at deltage i pilgrimsrejsen i år, og hvis de får lov, så er de i tvivl om, at Saudi-Arabien kan garantere for deres sikkerhed.

Derfor har de opfordret til, at man sondrer skarpt mellem begivenheden og den øvrige politiske uenighed i Mellemøsten.

På den anden side mener Saudi-Arabien, at Qatar forsøger at udnytte den hellige begivenhed politisk, og det har fået sindene i kog i den politiske top.

- Qatars krav om at internationalisere den hellige begivenhed er aggressivt og en krigserklæring mod kongedømmet.

- Vi forbeholder os retten til at svare igen over for enhver, der arbejder på en internationalisering af det hellige sted, siger Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, til det arabiske medie Al Arabiya.

Trætte af at svare på falske informationer

Qatar afviser dog Saudi-Arabiens beskyldninger pure og undrer sig over deres barske udmeldinger.

- Vi er trætte af at skulle svare igen på falske informationer og historier, der bliver opfundet ud af ingenting, siger udenrigsminister Sheikh Mohammed til Al-Jazeera.

I lørdags havde Qatar kritiseret Saudi-Arabien for politisere pilgrimsfærden og nævnte FN's krav om religionsfrihed. Det er dog uvist, om det er dén udmelding, der nu får Saudi-Arabien til at reagere.

Krisen runder snart to måneder

Ordkrigen mellem Qatar og Saudi-Arabien er blot den seneste udvikling i en konflikt, der nu har varet snart to måneder.

De fire arabiske lande Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten afbrød alle sine diplomatiske forbindelser med Qatar i begyndelsen af juni, da de mente, at Qatar er med til at finansiere internationale terrorisme.

Efterfølgende har de udfærdiget en liste med 13 punkter, som skal opfyldes, før de indstiller deres boykot. I punkterne lyder det blandt andet, at Qatar skal begrænse deres diplomatiske bånd til Iran, og at alle bånd skal kappes til Det Muslimske Broderskab, Islamisk Stat, al-Qaeda og Hizbollah.

I kravene til Qatar lyder det også, at al økonomisk støtte til grupper, som de fire arabiske lande betegner som terrorgrupper, skal stoppe øjeblikkeligt.

Efterfølgende har de arabiske lande dog ændret kravene til, at Qatar skal acceptere seks bredt formulerede principper. Disse omfatter en forpligtelse til at bekæmpe terrorisme og ekstremisme samt et stop for provokationer og opildnen til konfrontation og konflikt.

Qatar har gennem hele perioden benægtet, at de er med til at finansiere terror.