I dag lægger kronprins Frederik og kronprinsesse Mary vejen forbi de kongelige gemakker hos kong Salman i Saudi-Arabien.
De to kongefamilier mødes som led i et dansk eksportfremstød, og den danske kongefamilie er ledsaget af blandt andet udenrigsminister Kristian Jensen (V) og 44 danske virksomheder og erhvervsorganisationer.
Besøget har fået voldsom kritik, for Saudi-Arabien har ikke ligefrem den samme holdning til dødsstraf, ytringsfrihed, pressefrihed, ligestilling og menneskerettigheder som Danmark og resten af den vestlige verden.
Så sent som i januar henrettede det saudiske styre for eksempel intet mindre en 42 mennesker på en enkelt dag - nogle ved skud, mens andre led døden ved halshugning med sværd.
Og tager man et kig på de lister, der hvert år vurderer alt fra pressefrihed til niveauet af fred i verdens lande, så får det olierige Saudi-Arabien på den Arabiske Halvø sjældent en flot placering.
Få overblikket over Saudi-Arabiens præstationer her.
Ytringsfriheden under voldsomt pres
Hvert år udgiver organisationen Reporters Without Border (Journalister Uden Grænser. -red.) en rapport over pressefrihedens tilstand rundt omkring i verden. Og sidste år - ligesom mange foregående år inden da, fik Saudi-Arabien en skammelig placering.
Ud af 180 lande fik Saudi-Arabien en placering som nummer 164 - kun 16 placeringer fra det land i verden, som gør sig absolut værst indenfor pressefrihed.
Ifølge Reporters Without Borders er der i Saudi-Arabien ingen tolerance overfor selvstændige medier. Af frygt for det saudiske styre og landets religiøse autoriteter censurerer saudiske journalister sig selv.
Det eneste sted, hvor selvstændige ytringer kommer til udtryk er på internettet, og selv her er enhver udtryksform under streng kontrol fra regimet.
Det saudiske styre benytter sig af sikkerhed som argument for at lukke munden på kritiske røster. Det mest kendte offer for regimets kontrol over digitale medier er bloggeren Raif Badawi.
Han blev i 2014 idømt 10 år bag tremmer og 1.000 piskeslag for at ”fornærme islam”. Hans forbrydelse var at starte et diskussionsforum på nettet.
Saudi-Arabiens styre er samtidig på Reporters Without Borders’ liste over internettets værste fjender.
Menneskerettigheder er en by i Rusland
Både Amnesty International og Human Rights Watch vendte tommelfingeren nedad til Saudi-Arabien ved deres seneste evaluering af tilstanden for menneskerettigheder i landet.
Landet benytter sig flittigt af dødsstraf og slår hårdt ned på enhver, der retter kritik mod landets styre, lyder det fra Amnesty International.
Det tæller alt fra bloggere og politiske aktivister til medlemmer af landets shia-muslimske mindretal, men også menneskerettigheds- og kvinderettighedsaktivister fængsles, tortureres og henrettes i nogle tilfælde, oplyser organisationen.
- Regeringen satte voldsomme begrænsninger for ytringsfriheden og forsamlingsfriheden og slog hårdt ned på og fængslede dissidenter, heriblandt menneskerettighedsforekæmpere, skrev Amnesty International i deres årlige evaluering af menneskerettighederne rundt omkring i verden.
Human Rights Watch kalder samtidig det saudiske styres diskrimination mod kvinder og det shia-muslimske mindretal for "systematisk", og kritiserer styret for at at udsætte hundredvis af mennesker for uretfærdig rettergang, vilkårlige fængslinger og kriminalisering af fredelige protester.
Regional uro mindsker freden
Saudi-Arabien lægger lidt over midten på Global Peace Index - en rangliste, der vurderer, hvor fredeligt - eller uroligt, der er rundt omkring i verdens lande.
Landet fik i 2015 en placering som nummer 95 ud af 162.
Landets mangeårige dårlige forhold til Iran er også blevet forværret i den seneste tid - blandt andet på grund af begge landes engagement i Syrien, men også på grund af Saudi-Arabiens henrettelse af den shia-muslimske leder Nimr al-Nimr i starten af januar.
Samtidig deltager Saudi-Arabien i en stedfortræderkrig i Syrien, ligesom landet også er direkte engageret i konflikten i Yemen.
Men det er primært de interne spændinger i landet, parret med Saudi-Arabiens store militære budget, den politiske undertrykkelse og tilstedeværelsen af det religiøse politi, at landet ligger så højt på listen.
Ifølge Visions of Humanity, som står bag rapporten, så forværres de interne spændinger i landet, af Saudi-Arabiens engagement i andre konflikter.
Alligevel er fredssituationen forbedret i landet i forhold til det foregående år, lyder det i rapporten.
Saudi-Arabien er ikke frit
Ikke overraskende får Saudi-Arabien også en dårlig placering, når det kommer til frihed. I hvert placerer landet ifølge Freedom House, som hvert år laver et Freedom Index, i kategorien "not free" - altså ikke frit.
Vurderingen gælder alt fra personlig frihed, politisk frihed, forsamlingsfrihed, pressefrihed og ytringsfrihed på internettet.
Ifølge Freedom House lander Saudi-Arabien i den kategori, hvor borgerne hverken er frie til at udrykke sig eller til at deltage i forsamlinger. Bliver man tilbageholdt eller havner i fængsel i et land i denne kategori, kan man ikke forvente, at ens rettigheder bliver respekteret.
Heller ikke politisk frihed er der meget af i et land som Saudi-Arabien.
Som også Amnesty og Human Rights Watch lagde vægt på i deres evaluering af landet, har borgerne intet eller meget lidt råderum til at udøve deres politiske rettigheder, og de er ofre for "voldsom statslig undertrykkelse", skriver organisationen.
Styret udøver streng kontrol over landets medier, og det er ulovligt for medier og journalister at kritisere landets øverste ledere, landets religiøse råd og medlemmer af regeringen.
Alle saudiske borgere skal ifølge loven være muslimer. Al offentlig udøvelse af andre religioner end islam er også ulovlig.
Fakta om Saudi-Arabien
- •
Saudi-Arabien er et kongerige på den Arabiske Halvø.
- •
I 2014 var der cirka 31 millioner indbyggere i landet, som er hjemsted for en fjerdedel af verdens kendte oliereserver.
- •
Saudi-Arabien huser samtidig nogle af islams helligste steder, nemlig Mekka og Medina. Helligdommene er sammen med landets oliereserver med til at gøre Saudi-Arabien til en af Mellemøstens mest betydningsfulde stormagter.
- •
Det officielle sprog er arabisk, og landets religiøse liv domineres af den konservative wahhabistiske tolkning af islam.
- •
Omkring 93 procent af landets befolkning er sunni-muslimer. Kun tre procent er enten shia-muslimer eller kristne.
- •
Saudi-Arabien er et monarki og styret er grundlagt på islamisk sharia-lovgivning.