SAS om Trumps indrejseforbud: Afviste passagerer kommer slet ikke ombord på USA-fly

SAS giver pengene retur til passagerer påvirket af indrejseforbud fra den amerikanske præsident.

SAS er et af de flyselskaber, som flyver til USA og dermed skal forholde sig til de nye indrejseregler, der gælder de næste tre måneder i USA. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

Præsident Donald Trumps nye indrejseforbud for borgere fra syv bestemte lande kan også ramme passagerer i Københavns Lufthavn, Kastrup, der skal til USA.

Den amerikanske præsident har besluttet, at forbuddet gælder for statsborgere fra de overvejende muslimske lande Iran, Irak, Somalia, Sudan, Syrien, Libyen og Yemen.

Og hvis der er statsborgere fra et af de syv lande, der har købt billet til en SAS-afgang til USA, vil de blive afvist og slet ikke få lov til at komme ombord på flyet.

- Vi flyver ikke med passagerer, som nægtes indrejse. De kommer aldrig så langt, fordi SAS har et system, som automatisk kommunikerer med de amerikanske immigrationsmyndigheder, og alle passagerer tjekkes inden, siger Anna Kansell, der er pressekvinde hos SAS, til DR Nyheder.

Gælder både immigranter og flygtninge

Præsident Donald Trump underskrev i går et dekret, som skal begrænse udlændinges adgang til USA.

Han strammer udlændingepolitikken for at forhindre, at "potentielle terrorister" kommer til USA, lyder det fra præsidenten.

Trump meddelte i går, at han i de næste tre måneder ikke tillader folk fra landene adgang. Det gælder både immigranter og flygtninge.

Trump har desuden nægtet syriske flygtninge adgang til USA på ubestemt tid, skriver BBC.

Syv afvist i Amsterdam

SAS oplyser, at passagerer får refunderet hele deres billet, hvis de nægtes adgang på grund af de nye indrejseregler.

Ændringerne i USA får ellers ikke flyselskabet til at ændre proceduren for rejsende dertil, siger pressekvinden Anna Kansell.

- Vi følger vores normale rutiner, og SAS forholder sig altid til myndigheders love og regler. Det skal vi gøre, ellers må vi ikke flyve. Men vi får aldrig at vide, hvorfor en passager bliver bliver nægtet ombordstigning, forklarer hun.

Flyselskabet Norwegian, som også har ruter til USA, oplyser til DR Nyheder, at man 'forholder sig til regler og retningslinjer fra myndighederne i de lande, vi flyver til'.

Hos det hollandske flyselskab KLM har man allerede mærket den strammere linje og har i dag afvist syv passagerer med pas fra de berørte lande i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam. De var ifølge KLM nægtet indrejse i USA på grund af de nye regler, skriver Reuters.

KLM dækker de afviste passagerers transportomkostninger, lyder det fra det hollandske selskab.

Ifølge Reuters blev fem irakere og en statsborger fra Yemen i dag afvist i Kairo og måtte ikke komme med på et fly til New York, selvom de angiveligt havde gyldigt visa.

Og i New Yorks JFK-lufthavn blev to irakere i dag tilbageholdt som følge af reglerne, og det har fået amerikanske menneskerettighedsgrupper til at lægge sag an mod præsidenten. Den ene skulle angiveligt være blevet løsladt.

Ifølge The New York Times siger de tilbageholdte irakeres advokater, at begge personer har gyldigt visum til at komme ind i USA. Det er endnu usikkert, præcis hvor mange mennesker, som lige nu bliver tilbageholdt i USA som følge af de nye regler.