Det er fuldstændigt uacceptabelt, at det syriske regime i de seneste dage har bombet Ghouta og slået hundredvis af mennesker ihjel.
Og det er lige så uacceptabelt, at den russiske regering, som er allieret med syrerne, i går afviste at stemme for en midlertidig våbenhvile i Syrien i FN’s Sikkerhedsråd.
Det er meldingen fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som nu i utvetydige vendinger opfordrer russerne til at stemme for våbenhvilen, når et nyt udspil senere i dag skal til afstemning i sikkerhedsrådet.
- Befolkningen gennemlever et sandt helvede på jord, og derfor må vi lægge det maksimale pres på russerne for at få dem til at stemme for. Det er skamfuldt af dem, at de lader det her passere, og det skal stoppes nu, siger han.
Vi har brug for FN
Det syriske styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen indledte sin offensiv mod det oprørskontrollerede Ghouta, der er en forstad til landets hovedstad, Damaskus, i sidste uge.
Ifølge tal fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har angrebene kostet mindst 417 personer livet siden søndag, og mange af dem er civile og børn.
Og så sent som i dag har syriske regeringsstyrker bombet bydelen, der har omkring 400.000 indbyggere.
Selvom udenrigsministeren mener, at russerne ”må bøje deres hoveder i skam” over deres manglende vilje til at indføre en våbenhvile, så erkender han, at Danmark ikke kan gøre så meget andet end at lægge pres på russerne.
- Vi kan ikke gribe ind i det område, uden at der er en FN-resolution. Derfor skal russerne træde i karakter og søge for, den fuldstændig urimelige behandling af civile stopper. Jeg forventer, at de andre af mine kollegaer går ud som mig, siger han.
- Ellers fortsætter myrderierne.
Bekymrende udvikling
Udenrigsministeren understreger samtidig, at man helt overordnet skal sikre, at ”russerne spiller den rigtige rolle” i forhold til det syriske styre.
- Ellers kan vi ikke få lagt det rigtige pres på præsident Bashar al-Assad, som der er brug for, hvis tingene for alvor skal bevæge sig i den rigtige retning, siger han.
I den seneste tid har man set, hvordan krigen i Syrien har ændret karakter, og at både stormagter og regionale spillere er begyndt at bekrige hinanden mere direkte. Blandt andet i den nordvestlige del af Syrien, i byen Afrin, hvor tyrkiske tropper har angrebet den kurdiske YPG-milits, som bliver støttet af USA.
Nogle iagttagere har ifølge DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, peget på, at hvor den syriske borgerkrig er ved at slutte, så er krigen om Syrien i stedet er ved at tage over.
Ifølge Anders Samuelsen er det ”helt klart en kritisk udvikling”, der finder sted i Afrin. Men udenrigsministeren mener ikke, at udviklingen vil påvirke Danmarks indsats i forhold til at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.
- Tiden er slet ikke kommet til, at vi skal gøre os overvejelser om at trække os ud. Vi skal fortsat være i Irak og være med til at sikre, at der kommer en stabil udvikling, siger han og peger på, at Islamisk Stat er blevet trængt tilbage fra 98 procent af det territorium, som det før besad.
- Hvis ikke vi er der, risikerer vi en situation, hvor ISIL lynhurtigt genopstår. Så risikerer vi, at al det gode og succesfulde arbejde, vi har lavet indtil nu, vil være spildt, siger Anders Samuelsen.
FN’s Sikkerhedsråd skal stemme om den nye udkast til en 30 dage lang våbenhvile klokken 17.00 i dag.