Sådan kan du hjælpe flygtninge i Europa

Flere nødhjælpsorganisationer hjælper flygtninge på europæisk grund. Du kan også starte din egen indsamling.

Flygtningestrømmen slog alle rekorder i juli, da over 100.000 på en måned forsøgte at komme ind i EU. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det store flygtningepres i Sydeuropa har fået flere nødhjælpsorganisationer til at ændre fokus og støtte flygtninge og migranter på europæisk grund.

Du kan blandt andet hjælpe gennem følgende nødorganisationer.

  • Røde Kors samler ind til flygtninge i nærområderne og i de syd- og østeuropæiske lande. På Lesbos i Grækenland hjælper Røde Kors lokale med at uddele mad, vand, hygiejneartikler og tøj til de flygtninge, der er på øen. Røde Kors er også til stede i Italien, Bulgarien, Makedonien og Serbien.

  • Læger Uden Grænser giver medicinsk behandling og nødhjælp til migranter og flygtninge på den græske ø Kos.

  • Red Barnet har sendt medarbejdere til Grækenland for at hjælpe flygtningebørn med at få mad, vand, lægehjælp og beskyttelse. Noget organisationen selv kalder grotesk, fordi de ikke normalt hjælper i den rige del af verden.

  • Dansk Flygtningehjælp har sendt medarbejdere til Serbien og Makedonien, hvor de skal hjælpe FN’s flygtningeorganisation UNHCR med de flygtninge, der kommer til landene fra Grækenland. UNHCR er FN’s Flygtningehøjkommissariat, der har til formål at sikre flygtninge beskyttelse. UNHCR samler blandt andet ind til at hjælpe flygtningefamilier med økonomiske midler.

  • Amnesty International samler underskrifter ind for at overbevise Europas ledere om at gøre mere for at redde flygtningeliv i Middelhavet. Til oktober vil de overrække underskrifterne fra alle europæiske lande til EU’s statsledere, når de mødes i Bruxelles.

  • Folkekirkens Nødhjælp sender for første gang i mange år nødhjælp inden for Europas grænser. I første omgang samarbejder Folkekirkens Nødhjælp om at skaffe vand, mad, tæpper og hygiejneudstyr til de mange flygtninge i samarbejde med søsterorganisationen, Hungarian Interchurch Aid.

  • ADRA Danmark sender økonomisk støtte til flygtninge i Serbien til blandt andet mad og vand samt telte og tøj.

  • Unicef samler ind til børn på flugt, der kommer igennem Makedonien ved den græske grænse. Her hjælper organisationen med mad til de mindste børn, adgang til rent vand og med at genforene børn med deres familier, hvis de kommer alene. Der er opsat særlige børnetelte med faguddannet personale, der tilbyder børnene et pusterum med leg, traumebehandling og omsorg. Samtidig er organisationen massivt til stede i nærområderne, hvor personale blandt andet hjælper med rent vand, lægehjælp, skolegang og beskyttelse af børn.

Selvom 250.000 syriske flygtninge er kommet til Europa, befinder 95 procent af de syriske flygtninge sig stadig i Syrien, Libanon, Tyrkiet og Jordan.

Du kan høre Hans Rosling forklare flygtningesituationen i Syrien med æbler:

Private indsamlinger kan være ulovlige

Det er også blevet populært for danskere at lave deres egne indsamlinger på sociale medier for at skaffe nødhjælp. Men selv om det handler om at gøre en god gerning, kan det faktisk være ulovligt.

Hvis du vil lave din egen indsamling, skal du dog være opmærksom på følgende retningslinjer.

De private indsamlinger er også omfattet af indsamlingsloven, der blev lavet for cirka et år siden. Det betyder, at indsamlingen skal anmeldes til Indsamlingsnævnet senest to uger, før indsamlingen går i gang.

Når indsamlingen er slut, skal man indsende et samlet regnskab til Indsamlingsnævnet.