Ryborg: Ny regering i Italien giver EU problemer

Den nye italienske regering kan egenhændigt annullere Rusland-sanktioner fra september.

Giuseppe Conte bliver premierminister i en regeringskoalition bestående af de to protestpartier Femstjernebevægelsen og Lega. (Foto: © ALESSANDRO BIANCHI, Scanpix)

Et i forvejen udfordret EU har ikke fået det nemmere af regeringskoalitionen mellem protestpartiet Femstjernebevægelsen og det stærkt højreorienterede parti Lega i Italien.

Sådan lyder det fra DR's EU-korrespondent Ole Ryborg, efter at den relativt ukendte juraprofessor, Giuseppe Conte, i går blev godkendt af den italienske præsident som premierminister.

Når Conte har fået godkendt sin ministerliste af præsidenten kan den nye regering tages i ed.

Og så kan den gå hen at blive et større problem for unionen end Grækenland var på højdepunktet af sin gældskrise, siger EU-korrespondenten.

- Hele grundlaget for EU-samarbejdet hedder Rom-traktaten. Italien er et meget stort land, som var med til at grundlægge EU-samarbejdet. Holder den her regering fast i de ting, den har meldt ud indtil nu, kan det potentielt sætte hele samarbejdet i problemer, siger Ole Ryborg.

Rusland-sanktioner har udløbsdato

Der er flere årsager til, at EU's øvrige lande holder vejret over udviklingen i Italien, forklarer Ryborg.

Den første snublesten bliver regeringskoalitionens udtrykte ønske om en venligere linje over for Rusland og en lempelse eller afskaffelse af sanktionerne over for landet.

Sanktionerne blev indført efter annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

- De her EU-sanktioner udløber 15. september, og det kræver enstemmighed at forlænge dem. Hvis den italienske regering vil det her og vil leve op til sine valgløfter, har vi 16. september i år ikke længere nogen sanktioner over for Rusland, forklarer Ole Ryborg.

- Der er ikke noget EU kan gøre, for det kræver enstemmighed blandt de 28 lande at forlænge sanktionerne, siger han.

Vil udfordre økonomiske regler

Den største bekymring i EU er dog den kommende italienske regerings økonomiske politik.

Blandt andet, at Italien, som har EU' næststørste gæld i forhold til bruttonationalprodukt og savner økonomisk vækst, vil bruge endnu flere penge på pensionister end de nuværende 15 procent af statsbudgettet.

EU-kommission har tværtimod netop anbefalet italienerne at skære i offentlige udgifter og gennemføre økonomiske reformer.

- Den her regering har meldt ting ud, som går stik imod reglerne inden for den økonomisk monetære union og eurolandene, som tidligere italienske regeringer har forpligtet Italien på, siger EU-korrespondenten.

Ud over økonomi og Rusland, forventes Italiens kommende regering også at ville udfordre EU's asylpolitik.

Siden 2014 har Italien taget imod over 600.000 flygtninge og migranter, hvilket har givet det indvandringskritiske Lega vind i sejlene.