Det bliver en stor sejr for den borgerlige opposition i Sverige, hvis den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i formiddag vælger at fyre tre af sine ministre i kølvandet på landets store it-skandale.
Det vurderer DR's korrespondent Ole Ryborg, der følger svensk politik tæt.
- Hvis Löfven bare gør, som oppositionen kræver, og fyrer ministrene, vil det være en kæmpe svækkelse af både hans parti og ham selv som leder, siger Ole Ryborg.
- Der skal være valg i Sverige i september næste år, så oppositionen går bevidst efter to af de vigtigste, tungeste og mest populære ministre i regeringen, tilføjer han og peger på indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.
IT-skandale skal koste
Sammen med det højrenationale Sverigedemokraterne har den såkaldte Alliance, der består af fire borgerlige partier, flertal i Riksdagen, og nu kræver de, at indenrigsministeren, forsvarsministeren og infrastrukturminister Anna Johansson fyres.
Årsagen er, at den rød-grønne mindretalsregering i 2015 stod for en it-udlicitering, der blev hastet igennem. Det førte til lemfældig omgang med fortrolige oplysninger og et muligt læk af personfølsomme oplysninger. Flere og flere detaljer i sagen er kommet frem de seneste dage og har sat regeringen i et meget dårligt lys.
Statsminister Stefan Löfven kan i dag vælge at fyre sine ministre eller lade hele regeringen gå af. Hvis han går af uden at udskrive nyvalg, kan den borgerlige opposition forsøge at danne regering. Men det vil være svært, for der er splid i Alliancen, siger Ole Ryborg.
- Problemet for de borgerlige er, at hvis man lægger de fire partiers mandater sammen, så har de færre stemmer end den rød-grønne regering, som får støtte af Vänsterpartiet. Så de borgerlige kan ikke regere uden støtte fra Sverigedemokraterne. Og to af de fire partier - Liberalerna og Centerpartiet - nægter simpelthen at regere med støtte fra Sverigedemokraterne, siger han.
Valg giver problemer
Löfven kan også vælge at gå af og udskrive nyvalg, men det er heller ikke uden problemer.
- Et valg løser ikke rigtig noget. Löfvens regeringspartner, Miljöpartiet de gröna, balancerer på spærregrænsen på fire procent, så de er ikke synderligt interesseret i et valg. Kigger man på den borgerlige Alliance, så vil de to partier - Moderaterna og Kristdemokraterna - der har talt om et samarbejde med Sverigedemokraterne, få et katastrofevalg, siger han.
- De eneste, som står til at vinde ved et valg, er Sverigedemokraterna, der kan få op til 20 procent, siger Ole Ryborg.
Hvis Stefan Löfven vælger at lade hele regeringen gå af i dag, bliver det Riksdagens formand, der skal udpege en regeringsforhandler. Det vil ske, efter at formanden har hørt samtlige partiledere om, hvilken regering de er interesserede i, og derefter vurderet, hvad der er politisk muligt.