Russisk udenrigsminister: Fremmed stat opdigter kemisk angreb

Russiske eksperter har inspiceret stedet for et formodet kemisk angreb i Syrien.

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov siger, at en fremmed stats efterretningstjeneste opdigter kemisk angreb i Douma. (Foto: REUTERS/Grigory Dukor) (Foto: © GRIGORY DUKOR, Scanpix)

Det formodede kemiske angreb i den syriske by Douma lørdag er opdigtet med hjælp fra en fremmed efterretningstjeneste. Det fortæller Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, til det internationale pressekorps i Moskva.

Det beretter nyhedsbureauet AP.

Sergej Lavrov siger, at russiske eksperter har inspiceret stedet for det påståede angreb i Douma, lige øst for Damaskus, og de fandt ingen spor af kemiske våben. Rusland er derfor udsat for en kampagne fra en fremmed stat:

- Vi har ubestridelige oplysninger om, at det er endnu en opdigtet ting, siger Sergej Lavrov.

Omvendt sagde Frankrigs præsident i går til den franske tv-station TF1, at man har ”beviser for, at der kemiske våben - i hvert fald klor - blev anvendt af Syriens regering,” der som bekendt er støttet af russisk militær.

Angrebet på Douma med de formodede kemiske våben er blevet mødt med vrede rundt om i verden. USA og dets allierede har advaret om, at de vil besvare det med et militært angreb på Syrien.

Sergej Lavrov gentog i dag advarslerne mod Vesten om militære indgreb Syrien og understregede, at sådanne ”eventyr” i Syrien kun øger flygtningestrømme til Europa.

- Hverken vi eller vores europæiske naboer har brug for dette, sagde han.

En uafhængig undersøgelseskommission er ifølge AP på vej til Douma for at undersøge, om der har været brugt kemiske våben.

Telefonsamtale mellem May og Trump

Den britiske premierminister, Theresa May, og USA's præsident, Donald Trump, er i en telefonsamtale torsdag blevet enige om, at det er vigtigt at reagere på det syriske styres brug af kemiske våben.

- De (Trump og May, red.) blev enige om, at det er vigtigt, at brugen af kemiske våben ikke må ske ustraffet, står der i en erklæring fra Mays embedsbolig i Downing Street.

Derudover blev de to ledere enige om "behovet for at forhindre Assad-regimet i yderligere brug af kemiske våben".

Mindst 60 blev dræbt ved lørdagens angreb, og hundreder har ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO haft symptomer på at være blevet kemisk forgiftet.

Rusland, der har baser i Syrien og arbejder tæt sammen med det syriske regime, har advaret vestmagterne mod at gøre alvor af planerne.