Rørt Assange træder offentligt frem i London

Julian Assange fortæller fra balkonen på Ecuadors ambassade i London, at det vil få konsekvenser for de regeringer, der har frarøvet ham hans frihed.

Julian Assange udtrykte vrede over, at hans børn har været frarøvet deres far i flere år. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

Julian Assange har givet et kort sejrstale fra balkonen på Ecuadors ambassade i London.

Den storsmilende stifter Wikileaks havde i sin hånd en kopi af den FN-erklæring, som udkom tidligere i dag.

I erklæringen fremgår det, at Julian Assange ifølge FN-panelet UNWGAD, er blevet frihedsberøvet ulovligt ved at opholde sig på Ecuadors ambassade i London de seneste tre og et halvt år.

Julian Assange mener ifølge Ritzau, at rapporten er et juridisk bindende bevis for, at han ikke skal udleveres til Sverige.

- Hvor er det fedt! Det her er en sejr, som man ikke kan nægte. En sejr af historisk vigtighed, sagde han til de fremmødte.

Julian Assange udtrykte derefter sin vrede over, at hans børn har været frarøvet deres far i fem et halvt år.

- Mine børn er absolut uskyldige i dette, de er ikke politisk aktive, de arbejder ikke for at holde regeringer ansvarlige, sagde Julian Assange ifølge The Guardian.

- Det er på tide, de får deres far tilbage, og det vil de få, sagde Julian Assange foran den store folkemængde.

Julian Assange sagde derefter, at det vil få konsekvenser for de regeringer, der har sat ham i hans nuværende knibe.

Han uddybede dog ikke dette yderligere.

Sagen kort:

  • Australske Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på ambassaden for at undgå at blive anholdt af britisk politi og udleveret til Sverige, hvor han siden 2010 har været anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder.

  • Assange frygter, at han i sidste ende vil blive udleveret til USA, hvis han efterkommer svensk politis ønske og møder op til afhøring i Stockholm.

  • I USA risikerer han at blive stillet for retten og dømt for WikiLeaks' afsløringer af tusindvis af hemmelige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

  • I december underskrev Ecuador og Sverige en juridisk aftale, som gør det muligt for Sverige at afhøre WikiLeaks-stifteren på ambassaden i London. Det skete efter et halvt års forhandlinger.